Институтът за пазарна икономика отчита

Незадоволителен напредък в защитата на правото на собственост

България е 62-ра сред 120 страни в международния индекс "Право на собственост"

Защитата на правото на собственост в България се подобрява, но с твърде незадоволителни темпове и все още е на ниско ниво. Само смели реформи и силна политическа воля могат да гарантират правата на бизнеса и гражданите. Това заявиха в четвъртък от Института за пазарна икономика (ИПИ), който представя за шеста поредна година международния индекс "Право на собственост" 2012 (International Property Rights Index - IPRI).

В международната класация България заема 62-ро място (от 130 страни) с резултат 5,4 точки от максималните десет според международна класация за защитата на правото на собственост. В сравнение с 2011 г. страната се изкачва с две места в класацията, като резултатът ѝ се подобрява с 0,1 точки. С равен резултат и на същата позиция са Бразилия и Индия.

Индексът изследва защитата на правото на собственост по света, анализирайки политическата и правната среда, правото на физическа собственост и правото на интелектуална собственост.

Основният фокус на индекса е върху въпроса как защитата на правото на собственост се отразява на икономическото благосъстояние на страните. Изследването разкрива, че по-добрата защита на правото на собственост води до по-висок БВП на човек от населението, повече преки чуждестранни инвестиции и по-голям ръст на икономиката. Разликата в БВП на глава от населението между първите 26 страни и последните 26 страни в класацията е близо 8 пъти.

Начело в класацията за шеста поредна година е Финландия с 8,6 от максималните 10 точки. Следват Швеция - 8,5 точки, Норвегия, Сингапур и Швейцария с по 8,3 точки. В дъното е Йемен с 3,0 точки.

Като цяло за шестте години, в които се издава индексът, защитата на правото на собственост у нас постоянно се подобрява, но напредъкът e изключително незадоволителен - от 4,9 точки  през 2007 г. до 5,4 точки през 2012 г., коментираха от института.

Традиционно най-лошото представяне на България е при правната и политическата среда - 4,9 точки през 2012 г., посочват от ИПИ. Сравнително добра е оценката за политическата стабилност, която обаче не може да компенсира ниските резултати по отношение на независимостта на съдебната власт и контрола над корупцията, отбелязват от института.

Най-добри са резултатите на България за групата "право на физическа собственост" - покачване с 0,2, до 5,8 точки, което обаче продължава да е по-ниско спрямо резултата от 2010 г. (6 точки). Ниска оценка получаваме по отношение на подиндикатора "достъп до заеми", което е вследствие на негативните ефекти от световната икономическа и финансова криза върху кредитния пазар в страната.

В областта на защитата на правото на интелектуалната собственост България има доста силни, но и изключително слаби резултати, отбелязват от института. В тази група показатели се намира и най-високата оценка за България в областта на патентната защита, както и най-слабата - пиратството на авторските права, за което България е посочвана като "първенец" в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?