Незаконна постройка рухна в "Столипиново"

Незаконна постройка се срути в ромския квартал "Столипиново” в Пловдив около 5 часа във вторник сутринта, предаде БНР. Пострадали при инцидента няма, напълно затрупан е обаче лек автомобил, паркиран в непосредствена близост до двуетажната сграда.

Рухнал е вторият етаж на сградата, до три дни цялата постройка ще бъде премахната, въпреки че на първия етаж вече има изградено помещение за магазин, което видимо не е пострадало.

Собствениците на имота са в Германия. Заповедта за събарянето е предадена на техни представители, ако те не го извършат, това ще направи общината, но после ще си изиска парите.

"От сутринта работим по случая. Сформирана е работна група, а на двамата сина и зетя на собствениците на сградата, които живеят в Германия, ще връчим протокол за нарушението. Глобата, която ще наложим за строежа на незаконната постройка ще е максималната по ЗУТ и достига до 15 хиляди лева", заяви и.д. кметът на пловдивския район "Източен" Емил Начев.

По думите му, от районната администрация не са могли да реагират превантивно в случая, тъй като никой от жителите на квартала не е подал жалба за незаконно строителство.

"В момента в Стопилиново се строят между 50 и 100 незаконни постройки. За съжаление, проблемът с къщите, които никнат непрекъснато в квартала съществува повече от 20 години. В решението му обаче трябва да се включат освен общинските администрации, и другите държани институции, контролиращи незаконното строителство", коментира още временният управник на район "Източен".

Мястото около срутилата се къща е отцепен от полицията, а служители на ЕВН са прекъснали захранването заради електрическите кабели, които са разпръснати по земята.

"Страхотен тътен и гръм ни събуди около 5 часа тази сутрин", разказва съсед. Тухли са паднали в едната от стаите на втория етаж в имота на човека, но той не мисли да търси обезщетение от ромите, въпреки че по време на незаконните строителни дейности, по къщата му са нанесени и други поражения.

Самите жители на района не искат да коментират казуса със срутилата се на зазоряване постройка. От район "Източен" заявиха още, че са взели всички превантивни мерки и до часове мястото около къщата ще бъде оградено с пана, така че достъпът до строената без проект и  разрешение постройка да бъде сведен до мининум.

Голямата част от къщите в "Столипиново" са построени незаконно, много от тях- буквално на тротоарите. Регулация на квартала и да има, е само на хартия, строи се без план и разрешение. Обикновено основите са съвсем плитки, на не повече от 10 см надолу в земята.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?