Незаконната пристройка на джамията в София остава без ток и вода

ДНСК издала заповед за премахването й, Главното мюфтийство обжалва

Незаконно разширената джамия "Баня Баши" в София

Токът и водата в незаконната пристройка към джамията "Баня Баши", където има тоалетна и кухня, трябва да бъде спрян в четвъртък – 20 август. Това става ясно от отговора на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) до Mediapool.

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е издала заповед за премахване на незаконния строеж, но тя се обжалва от Главното мюфтийство пред съда, казаха от МРРБ.

Главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, който е оторизиран да даде информация по случая, не беше открит от Mediapool.

Незаконният строеж в центъра на София, който е на метри от Министерския съвет и Направление "Архитектура и градоустройство", беше установен неотдавна от Столична община след подаден сигнал.

Външната пристройка към джамията е напълно готова. Тя рязко контрастира с молитвения дом, строен преди близо пет века, който е паметник на културата с национално значение и нарушава цялостния облик на архитектурния ансамбъл.

В пристройката има кухня и тоалетна, като горната ѝ част се ползва за молитви на открито от вярващите, защото местата вътре в джамията не достигат.

Пристройките са направени без никакви строителни книжа. Не е искано разрешение нито от ДНСК, нито от Столична община.

Преди време служител от джамията каза пред Mediapool, че са направили ремонт на  външната тоалетна, която е пострадала при нападението на "Атака" през май 2011 г.

Главното мюфтийство няма намерение да премахне незаконния обект доброволно, защото е обжалвало заповедите на ДНСК. Предстоят съдебни дела преди те да влязат в сила.

Освен заповеди за премахване, ДНСК са издали и заповеди за забрана ползването на незаконните строежи - външна тоалетна и кухня към джамия "Баня Баши", се казва в отговора на МРРБ.

Искането на Мюсюлманско вероизповедание за спиране на изпълнението на заповедите за забрана на ползване на незаконните строежи е отхвърлено от Административен съд в София на 14 август, казаха от МРРБ.

Заповедите за спиране на тока и водата също са обжалвани, но по силата на Закона за устройство на територията подобни заповеди се изпълняват предварително, без да се чака влизането им в сила. Предстои прекъсване на захранването с ток и вода, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?