Незаконни частни трафопостове и вода във "Веселото село"

Незаконни частни трафопостове и вода във "Веселото село"

В прословутото митничарско село на брега на язовир Ивайловград снабдяването с ток и вода на луксозните вили и къщи е напълно незаконно. Това е установила проверка на електроразпределителното дружество ЕВН и на ВиК-дружеството. Данните от проверката са предоставени на областния управител на Хасково Румен Данев, който поиска от двете дружества да проверят законността на водоснабдяването и електроснабдяването на селището, получило прозвището "Веселото село" и построено на мястото на заличеното от картата село Ставри Димитрово.

За селището, изградено в чашата на язовира, се заговори отново покрай акцията на летящите данъчни, които заснеха от хеликоптер "митничерските замъци", чиито собственици по-голямата си част са свързани със Свиленградската митница. След като се вдигна шум, един от личните собственици в селото - шефът на митницата Стефан Марашев, бе понижен в длъжност от директора на агенция "Митници" Ваньо Танов, въпреки че премиерът Борисов настояваше чиновниците с вили-замъци да бъдат уволнени незабавно.

12 електромера са закачени в Ставри Димитрово на трафопост, който не е собственост на ЕВН, е показала проверката.

ЕВН подава ток на трафопост, собственост на ВиК, откъдето се захранва помпената станция в района. Оттам обаче е направено захранване и на три частни трафопоста, собственост на Росен Киришев, Павлин Паришев и Тенчо Лилянов, е показала още проверката.

Паришев е бивш зам.-шеф на “Пътни такси и разрешителни”, но в последните десетина години се занимава с частен бизнес. "Министърът на веселбата", както е известен Паришев сред приятелите си, е един от спонсорите на ГЕРБ, писа наскоро в. "Хасковска Марица". Премиерът Борисов коментира по този повод, че лично той и партията му не са спонсорирани от такива хора, но "не знае" и "не е категоричен" дали "на местно ниво някой не се е подвел или нещо да не са направили".

Росен Киришев е виден свиленградски хазартен бос и президент на футболен клуб Свиленград.

Бизнесменът Тенчо Лилянов е също добре позната фигура в Южна България. Той е съсобственик в едно от дружествата, тясно свързани с "Титан АС" - компанията, почистваща столицата. В компанията за чистене "Титан Клинър", създадена през 2001 г. за почистване на Кърджали, 35% са собственост на Лилянов, а 50% - на "Титан АС". Тази компания взе концесията за почистването на София по времето, когато Бойко Борисов бе кмет на града.

Според доклада на ВиК до областния управител, през 2008 г. са съставени 18 акта за незаконно присъединяване към водопровода, от които 16 са платени, всеки по 982 лева.

В митничарското селище има изграден нов водопровод, който е без строителни документи и от 2000 до 2008 г. неотчетената вода е 9 хиляди кубика, сочи още проверката. Още когато се разшумя около митничерското село, стана известно, че водопроводът е прокаран до вилата на доскорошния митнически шеф Стефан Марашев.

Споделяне

Още по темата

Още от България