Незаконни обекти са открити на плаж "Шкорпиловци - юг"

Незаконни обекти са открити на плаж "Шкорпиловци - юг"

Шест незаконни обекта, сред които и работещо заведение са открити на неохраняемия плаж "Шкорпиловци – юг". Това е станало след проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на място, съобщиха от ръководеното от нея ведомство.

От поставените табели на обектите личи, че се събират такси за шезлонг и чадър, което е в нарушение на закона, каза Ангелкова.

Тя съобщи, че ще сигнализира кмета на община Долни чифлик за незаконното заведение на плажа, защото е в неговите правомощия да бъде премахнато.

Плажът е неохраняем и няма одобрена от мен схема, забранено е да се събират такси за чадъри и шезлонги, каза Ангелкова. Тя обясни, че по отношение на събираните сега незаконно такси трябва да се произнесе Комисията за защита на потребителите.

Сега в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие липсват конкретни разпоредби за неохраняемите  плажове. Затова Министерството на туризма е предложило законови промени, които предвиждат глоби от 10 000 до 50 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице.

По отношение на плаж "Кабакум", за който се получиха сигнали за замърсяваща шахта, проверката на Министерството на туризма е показала, че трябва да се предприемат незабавни действия от общината, Регионалната здравна инспекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Те са органите, които трябва да установят дали течът замърсява морето и каква е конструкцията, каза Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес