Незаконни се оказват 80 на сто от руските туроператори

 

Около 80 процента от руските туристически фирми се оказват незаконни, след като до петък във Федералната агенция по туризъм са подадени само1 800 заявки от туроператори за вписване в общ регистър, предаде ИТАР-ТАСС.

При предишната регистрация през 2002 г. бяха издадени 10 062 лиценза за туристическа дейност. Това означава, че 80 процента от тях ще останат извън пазара.

Прессекретарят на туристическата агенция Денис Лазарев поясни пред вестник „Газета”, че предварителната  правна експертиза за включване в регистъра са преминали всички фирми, подали заявления.

Новата регистрация се налага след като бяха приети поправки з закона за туристическата дейност в Русия, влизащив сила от 1 юни. Според тях туроператорите трябва да имат финансови гаранции от банка или от застраховател в размер на 500 хил. рубли годишно за вътрешния туризъм и 5 млн.рубли за дейност зад граница. Това бе и единственото изискване за вписване в регистъра.

Законът отнесе критики, че нанася удар по малките фирми, чийто оборот не достига за предоставянето на необходимите финансови гаранции и прогнозите бяха, че на руския пазар ще останат най-много 1-1.5 хил. туроператори. В същото време президентът на Руския съюз на туристическата индустрия Сергей Шпилко заяви, че благодарение на острата дискусия и постигнатия в нея компромис за включване в регистъра, както на крупните, така и на по-малките компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?