Според проверката на ДНСК:

Незаконни строежи и боклуци причинили трагедията във Варна

Решението е фондови жилища за хората без дом, според началника Николай Христов

Снимка: БГНЕС (архив)

Незаконните строежи и замърсяването с битови и строителни отпадъци са причината за трагедията във варненския квартал "Аспарухово", при която загинаха 12 души след изсипалия се над града порой на 19 юни. Това е показала проверката на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), съобщи началникът на ведомството арх. Николай Христов пред журналисти в понеделник.

 

За заливането на долната част на квартала в района на ул."Моряшка", където обаче няма жертви, причината е зле поддържаният отводнителен канал, посочи Христов.

 

Според него решението на проблема е изграждането на фондови жилища, където тези хора да бъдат настанени. Това обаче е въпрос на държавна политика, отбеляза той.

 

Проверката на ДНСК е направена по разпореждане на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Тя е извършена по документи и на място, като е обхванала засегнатите територии от проливните дъждове и наводнението по отношение законосъобразността на изпълненото строителство в район "Аспарухово", община Варна.

 

Незаконни къщи вместо зелена ливада

 

Варна има одобрен общ устройствен план. За засегнатия район "Аспарухово", части от който попадат в микрорайоните 28 и 29, има одобрени подробни устройствени планове (ПУП) за застрояване и регулация. ПУП за 28 микрорайон е от 1978 г., а на 29 микрорайон от 1984 г.

 

От 1992 г. има регулационен план на кв."Аспарухово" с предвидени корекции на дерето. За 22 години обаче този план не е влязъл в сила заради различни обжалвания, каза Христов.

 

Съгласно действащите планове пространството между улиците "Горна Студена" и "Гривица", където пострадаха най-много къщи и имаше човешки жертви, е трябвало да бъде зелена площ, каза арх. Христов.

 

Вместо това са се появили незаконно построени къщи, без документи и разрешения. Общо при пороя са пострадали 17 незаконни къщи между двете улици, уточни шефът на строителния контрол.

 

Според него сеч в гората над кв."Аспарухово" не е имало. "Категорично такова нещо няма. Ако погледнете в Google, ще можете да видите това. Не знам как това обяснение се промъкна в публичното пространство", чудеше се началникът на ДНСК.

 

Дори да не е имало постройки, а да е било зелена ливада, наводнение според арх. Христов, пак е щяло да има, но е нямало да има човешки жертви. Причината е необичайно интензивния дъжд, който е валял и предишните дни. Земята е била напоена и не е можела да поеме падналите нови валежи.

 

"Никакво строителство да няма, никакви боклуци да няма, пак е щяло да се образува вълна, но на пътя ѝ е нямало да има жертви", каза шефът на ДНСК. Затова според него в случая незаконните строежи и битовото и строително замърсяване са причините за човешките жертви.

 

Проблемът е преди всичко морален, а после законен

 

"Незаконните сгради са на хора, които нямат друг избор – ако не ги построят, ще умрат от студ през зимата. От друга страна ако общината премахне незаконното жилище, е длъжна да осигури на човека дом, иначе отива в Страсбург, защото разрушава единствения дом на тези хора", каза арх. Христов.

 

Според него проблемът е, че тези хора нямат алтернатива. "Затова преди всичко и най-вече проблемът е морален, а след това е законен", каза началникът на ДНСК.

 

Като решение на проблема той посочи създаването на т. нар. фондови жилища, в които срещу нисък наем да се настаняват хора с ниски доходи. В момента в нито една община няма политика за изграждане на такива жилища. Във Варна това предприятие е ликвидирано през 1997 г. Една от идеите, с които беше създадено Министерството на инвестиционното планиране, беше за изграждане на социални жилища, заедно с общините, напомни Христов.

 

Бутнати 12 незаконни къщи до 2012 г.

 

До 2012 г. са установени 14 незаконни постройки в кв."Аспарухово". От тях до момента са премахнати 12, а останалите две са в процедура по избор на изпълнител. Премахнатите къщи са на територията на най-засегнатите от наводнението улици, каза арх. Христов.

 

Той не можа да посочи колко общо са построените незоконно къщи в кв."Аспарухово", за които няма документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?