Незаконните билбордове в София ще бъдат махани “незабавно“

Столичната община ще премахва незабавно поставените незаконно реклами по улиците на града. Това бе разписано в новата наредба за преместваемите обекти и рекламните съоръжения, която бе приета с почти пълно единодушие в четвъртък от Столичния общински съвет. Против нормативния документ гласува останалият втори в кметската надпревара Мартин Заимов (“Алианс за София“).

Според него наредбата повтаря грешките на приеманите преди това документи. Той изтъкна, че тя е изготвена без участието на рекламните агенции, чиято дейност трябва да регламентира.

Преди гласуването общинският съветник от ДСБ Вили Лилков поиска намаляването на срока за премахване на поставените незаконно рекламни съоръжения от 2 месеца на 7 дни. Кметът Бойко Борисов възприе това предложение, а по негова инициатива вместо конкретен срок в наредбата бе записано, че билбордовете, които не отговарят на правилата, ще бъдат премахвани “незабавно“.

“Това означава, че незаконната реклама ще бъдат премахвана възможно най-бързо. Записахме тази дума, защото тя ще подейства дисциплиниращо“, обясни председателят на СОС Андрей Иванов. Поради тази причина Бойко Борисов ще поиска и увеличаване на щата на Столичния инспекторат

В залата бяха завишени и минималните цени за отдаване под наем на общински терени за поставяне на рекламни съоръжения. Така най-скъпите минимални наеми за централната градска част станаха от 150 лева на 300 лева.

Наредбата разделя София на 6 зони, в които цените варират. В първа зона ("жълтите павета“) рекламата е забранена. Такси за право на рекламна дейност ще се събират и от фирмите, които са поставили съоръжения и върху частни имоти. Основната власт за разрешаване на поставянето на рекламни съоръжение е съсредоточена в ръцете на кмета и на главния архитект.

Предната наредба, която регламентираше рекламата в София, бе отменена от Върховния административен съд след подадена жалба от Българската асоциация за външна реклама.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?