Незаконният порт на Баневи в "Русалка" ще бъде премахнат

Незаконният порт на Баневи в "Русалка" ще бъде премахнат
Яхтеният порт в курорта "Русалка", собственост на Николай и Евгения Баневи, ще бъде премахнат, защото е незаконно построен. Това съобщи шефът на РДНСК-Варна Галин Баев, цитиран от "Блиц".

Съдебното дело е приключило и заповедта за премахването на пристанището е потвърдена. Очаква се в близките дни във ваканционното селище да влязат бригади по разрушаването. Ако Баневи не премахнат порта сами, строителният контрол ще свърши работата и ще им прати сметката.

"На комплекс "Русалка" яхтеното пристанище ще бъде премахнато, а и оказа се там и басейните са незаконни", каза Галин Баев.

През април със заповед на кмета на Каварна Цонко Цонев бяха принудително премахнати бариери и контролно-пропускателен пункт пред паркинга на ваканционния клуб "Русалка". Тогава Цонев поясни, че съоръженията са незаконни и преграждат единствения подход до плажа в Русалка, който е изключителна държавна собственост. По-късно вместо бариери собственикът на курорта постави верига и продължи да събира такса от автомобилите.

Хотел "Рамона" на плажната ивица край Варна също ще бъде съборен до края на годината, съобщават от дирекцията по строителен контрол. Хотелът е на първа линия, но нямал никакви документи. Шест години отнело на чиновниците да се преборят да получат одобрение за събарянето.

За много от постройките с неизрядни документи е трябвало главните архитекти на общините да се произнесат, за да могат да се узаконят. Разполагали са с 5 години, но в повечето от случаите това не е направено.

"Много рядко са се произнасяли дали е търпим обектът, дали е узаконен. Сега всички стоят в едно висящо положение, и граждани, и ние като институция", каза Баев.

До края на годината 22 незаконни обекта във Варна трябва да бъдат съборени. Предстоят и още проверки в областта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес