Незаконно се оказа обвинение срещу участник в катастрофата с Милен Цветков

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е повдигнала незаконно обвинение на Симона Цанкова, пътувала в джипа, с който бе пометена колата на журналиста Милен Цветков. След удара той почина. Цанкова, която е приятелка на шофьора Кристиан Николов, бе обвинена в затаяване на истината пред разследващите. Такова обвинение получи и другият пътник в колата - Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. И двамата бяха задържани за кратко, а след това освободени срещу гаранция от по 10 хил. лв. Те са обжалвали мярката. Съдията от Софийския районен съд Николай Урумов, който наскоро отмени една от гаранциите на Волен Сидеров, отказва да разгледа жалбата на Иванов, защото е подадена след изтичане на сроковете. Тази на Цанкова обаче е счетена за основателна и отменя гаранцията. Нещо повече – в определението си Урумов пише, че ѝ е повдигнато незаконно обвинение.

Фактическо съжителство

В момента Кристиан Николов е обвинен в умишлено причиняване на катастрофата, при която загина Цветков. Един от аргументите на прокуратурата е липсата на спирачен път, т.е. на какъвто и да е опит да избегне удара, както и превишената скорост. Освен това бе установено, че той е шофирал след употреба на наркотици.

По делото срещу Цанкова има данни, че двамата може би са били във фактическо съжителство, става ясно от съдийското определение. Другият обвиняем – Иванов – казва, че Цанкова и Николов планирали годеж. Освен това има показания на други свидетели, които твърдят, че два-три пъти седмично виждали момичето да разхожда кучетата на семейството си, но не можели да кажат дали живее при родителите си. Самата Цанкова твърди, че е живеела с Николов. Съдът намира, че няма достатъчно доказателства, които да опровергаят нейните думи.

Приемайки, че двамата живеят заедно, съдът посочва, че поред НПК това дава право на Цанкова да откаже да свидетелства, ако с показанията си би уличила близък в престъпление. Така мълчанието ѝ не може да се тълкува като престъпление, а като упражняване на право.

"Съдът приема, че в случая, свидетелката е използвала даденото ѝ от наказателния процесуален закон право да откаже да свидетелства. В никой случай законосъобразното упражняване на права не може да представлява престъпление, тъй като само по себе си упражняването на това право е позволено от закона. Законодателят е приел, че не е в обществен интерес и противоречи на морала най-близките на обвиняемия да бъдат задължени да свидетелстват, особено в полза на обвинението", пише съдия Урумов.

Не това е важното

Според него обаче има и по-важен аргумент. Дори двамата да не живеят заедно Цанкова пак може да откаже да дава показания. В тези случаи се предвижда налагане на 1000 лв. глоба, а не образуване на прокурорско разследване, посочва съдия Урумов.

Самото обвинение страда от съществени пороци, пише още той. От него не става ясно кои точно факти е затаила Цанкова.

"Без тези изрично посочени обстоятелства обвинението е неясно и непълно, поради което самото обвинение поставя обвиняемия в ситуация да не може да разбере в какво точно е обвинен, както и да организира защитата си срещу него. Това по своята същност представлява съществено засягане на правото на защита на обвиняемия и същото е недопустимо в светлината на правото на справедлив процес и право на защита, гарантирани на всяко лице, гражданин на държава, ратифицирала Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи", пише съдията.

С тези мотиви той намира, че срещу Цанкова изобщо няма данни за извършено престъпление. Затова гаранцията ѝ трябва да бъде отменена.

Решението не е окончателно.

Четвъртият обвиняем

Освен пътувалите в джипа Николов, Иванов и Цанкова, обвинение получи и майката на първия – Десислава Николова. Тя бе привлечена към отговорност за това, че му е дала ключовете от колата, знаейки, че той е взел наркотици. Возилото е фирмена собственост, а самата Николова е изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и се смята за близка до алкохолния бос Миню Стайков, който е в ареста повече от година. Тя твърди, че изобщо не е била в София, когато е станала катастрофата и не знае какво е правил синът ѝ.

Николова бе арестувана и освободена срещу 100 хил. лв. гаранция. Преди седмица тя обжалва сумата, но съдът отхвърли възражението ѝ. Николова има катастрофа със същия джип пет години по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от България