Незаконно вдигат бунгала на плажа в Балчик

Плажуващи се оплакват от шум и хвърчащи стружки

В разгара на туристическия сезон незаконно се вдигат бунгала на плажа в Балчик. Това е установила проверка на общината след като е получила множество сигнали от жители на града и туристи, съобщи Сава Тихолов, началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в община Балчик.

Плажуващи се оплакват от шум и хвърчащи стружки

Жители на Балчик са се оплакали в общината от шума, който се вдига през целия ден на строителната площадка.

Плажуващи пък пуснали оплаквания, че върху тях падат стружки, които хвърчат при заваряването на винкелите.

След като сигналите станали повече от десетина, общината разпоредила проверка.

Първото очевадно нарушение е, че строителството става в разгара на летния туристически сезон, когато такава дейност е забранена. Освен това липсвала документация за изграждането на обектите.

Съставен е констативен акт, връчен на собственика на имота "Интер Инвест" ЕООД, се казва в съобщението на община Балчик.

След връчването на заповедта за спиране на строителството ще бъдат предприети мерки за прекъсване на водоснабдяването и електричеството на обекта.

Минималната санкция за незаконното строителство, отредена от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, е 10 000 лева.

Събарянето на постройките ще бъде следващата мярка, но към нея ще се пристъпи след като мине определената в закона административна процедура, уточни Сава Тихолов без да се ангажира със срок.

Зърнопроизводител и дървопреработвател са собственик и наемател

Парцелът е собственост на "Интер Инвест" ЕООД. Дружеството е регистрирано в Силистра и е собственост на 39-годишния Емил Иванов Николов, според данните в Търговския регистър. Николов се занимава със зърнопроизводство и обработва около 20 000 декара земя.

Той разказа пред Mediapool, че купил имота изгодно от частен съдебен изпълнител. Имал свободни пари и решил да инвестира. И понеже това не е неговият бизнес, дал имота на морския бряг под наем  срещу обещанието там да не се строи и да няма бетон.

"Няма бетон на плажа, не се строи", каза Емил Николов. По думите му вдигнатите конструкции били "преместваеми обекти" и можело да бъдат демонтирани по всяко време. За повече информация Николов ни препоръча да се обърнем към Неделчо Марков, който не беше открит.

Споделяне