Незаконното надстрояване на столичния хотел "Маринела" продължава в извънработно време

Незаконното надстрояване на столичния хотел "Маринела" продължава в извънработно време

Незаконното надстрояване на едноетажното тяло на столичния хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") продължава в извънработно време. Това е установила поредната проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), направена заедно с МВР и Главна инспекция по труда, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

ДНСК издаде заповед за спиране на незаконното строителство още през май, но хотелиерът Ветко Арабаджиев продължава да строи, въпреки че според МРРБ няма правно основание за това.

На 25 август при поредната проверка на обекта е било установено, че до 17.30 часа не са се извършвали строителни дейности. След това обаче на строежа са се явили четирима работници на фирма изпълнител на отоплителна и вентилационна инсталации.

Работниците и фирмата изпълнител, чието име не се посочва, ще бъдат санкционирани от ДНСК за неизпълнение на заповедта за спиране на строежа.

Предвид установеното системно неизпълнение на заповедта служители на ДНСК всекидневно извършват проверки на строежа.

При последната проверка в четвъртък са установени нарушения и на трудовото законодателство от Главната инспекция по труда, за което нарушителите също ще бъдат глобени.

Органите на ДНСК ще продължат всекидневно да упражняват контрол по изпълнение на заповедта за спиране на строежа, се казва в съобщението на МРРБ.

До момента Ветко и Маринела Арабаджиеви публично не са коментирали скандалното надстрояване. Няма и официална позиция от страна на "Виктория Груп ВМ", компанията на фамилия Арабаджиеви, която се води собственик на хотела.

Ветко Арабаджиев купи хотел "Кемпински Зографски" през лятото на 2014 г. на цена около 50 млн. евро. Година по-късно присвои японската вишна пред хотела и я присади във вътрешния двор на сградата. Отпред бяха сложени пластмасови светещи дървета.

В началото на юни 2016 г. Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите у нас се обявиха срещу надстрояването на вече прекръстения на името на съпругата му хотел "Маринела". Архитектите обявиха, че това е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа.

Оказва се обаче, че според становище на Министерството на културата, сградата не е паметник на културата. Това решение на ведомството на Вежди Рашидов се обжалва от главния архитект на София.

Кметът на район Лозенец Любомир Дреков пък предостави на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж от уволнения вече главен архитект на района Тодор Господинов. От прокуратурата няма публична информация какви мерки е предприела по отношение на архитекта.

Факт е обаче, че въпреки забраната за строеж издадена от ДНСК, от май насам Арабаджиеви продължават с надстрояването и нищо не може да ги спре.

Освен това Ветко Арабаджиев е поискал тенис кортовете на хотела да бъдат застроени с 10-етажна сграда, съобщи неотдавна столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?