Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Незаконното плащане в брой

0 коментара
Незаконното плащане в брой
Проектът на закон за ограничаване на плащанията в брой се радва на сериозен обществен интерес. Това се обяснява както от простата и лесно разбираема идея, която стои зад него, така и от факта, че говорим за нова държавна намеса в иначе частни дела – разплащанията в една икономика.

Всъщност, самият проектозакон е около три странички, всичко на всичко пет члена, а мотивите към него могат да се хванат и на една страничка.

Законодателят предлага всички разплащания на територията на страната на стойност над 5 хил. лв. да се извършват чрез превод или внасяне по платежна сметка – тоест, да отпаднат кешовите (на ръка) разплащания за такива суми.

Има обаче и още – в Преходните и заключителни разпоредби е записано и изменение на Кодекса на труда, като в чл. 270 (отнасящ се до мястото и сроковете за изплащане на трудовото възнаграждение) се добавя нова алинея – "в случаите, когато работникът или служителят работи в населеното място, в което има доставчици на платежни услуги, трудовото му възнаграждение се изплаща само по посочена от него платежна сметка”.

С други думи работните заплати няма да се плащат в брой (на ръка), а по банков път. Имайки предвид развитието на банковия сектор в страната, в т. ч. клоновата мрежа, както и къде се намират повечето фирми (в населени места, а не на връх Мусала, например), то очевидно почти всички работодатели и работници ще попаднат под ударите на тази разпоредба. Нещо повече, при работните заплати не важи границата от 5 хил. лв., тоест каквато и да е заплатата, било то и минимална, тя трябва да се преведе по банков път.

Коментарът на тези разпоредби има различни измерения – морално, което засяга намесата в частните отношения, а от друга страна е чисто прагматичното, което разглежда въпроса дали подобни разпоредби могат да се приложат успешно.

Разплащанията в брой са ежедневие – те служат чудесно на двете въвлечени страни (този, който плаща, и този, който получава плащането). Причината да се търси някакво вмешателство в тези взаимоотношения е, че те често остават извън полезрението на държавата или както е описано в мотивите – съществува "постоянен паричен поток, който не се отразява в първични счетоводни документи”. Казано по друг начин, често плащанията в брой по сделки в страната остават скрити за държавата, което в общия случай води до някакви неплатени данъци. Същото е и при работната заплата – когато част от нея се плаща на ръка, държавата остава "излъгана”, тоест не събира данък общ доход и осигуровки.

Борбата със сивата икономика обаче си има граници – желанието на държавата да надзирава плащанията и да събира данъци не може да потъпква правата на участниците в сделката. Разплащанията могат да се случат по много начини и държавата не е в позиция да определя кой е правилен и кой не. Това важи с още по-голяма сила за работните заплати.

Банковите услуги може да са се развили и да са безкрайно удобни, но от "удобство” до "принуда” пътят е дълъг. Забраната на плащанията в брой е на първо място неадекватна държавна намеса в частни взаимоотношения и чак след това мярка за борба със сивата икономика. Държавната политика не може сляпо да преследва целите си, а трябва да се съобразява с правата на хората – правото да имаш пари и да се разплащаш с тях както намериш за добре не може да бъде оспорвано. Използването на платежни услуги е избор и не е работа на държавата да го прави задължение.

Според управляващите ограничението е мярка за борба със сивата икономика и цели да изкара обороти на светло. Похвални намерения, подкрепени с неадекватни решения. Сивият сектор си е сив и едва ще се стресне от новите разпоредби. В крайна сметка и сега да правиш скрити плащания, ти така или иначе нарушаваш закона и държавата може да те погне. Този, който е нарушавал или иска да нарушава закона, едва ли ще се стресне от това, че нарушава още няколко разпоредби. Явно законодателят продължава да се залъгва, че "лошите” могат да бъдат хванати с нови текстове, които ги правят още по-лоши.

Границата от 5 хил. лв. е също важна, въпреки че въпросът е по-скоро принципен. И под и над тази граница има изрядни и неизрядни плащания. С тази граница явно се цели да се фокусира обхватът на разпоредбата, както и да мине по-лесно през обществения дебат.

Така или иначе, липсва каквото и да е обяснение в мотивите защо точно тази граница е избрана и колко сделки се предполага, че ще бъдат обект на новите разпоредби. Фиксирането на такава граница на сляпо и без представа за обхвата е изключително слабо място на законопроекта.

Предложението за работните заплати е още по-неадекватно. Когато работодателят плаща (или доплаща) на работника на ръка, те и двамата го правят скришом от държавата, и това плащане ще си остане скрито и от тези разпоредби.

В същото време потърпевши от ограничението ще бъдат изрядните платци, тези които декларират всичко. Новите разпоредби ще ударят точно там, където не трябва – повече правила за изрядните и нищо ново за измамниците.

В този ред на мисли, смущаващо е и признанието на НАП, че не са направени разчети какъв ще е фискалният ефект от предложените мерки, но пък ще се гарантира изпълнението на приходите в бюджета. Точно обратното се твърди в мотивите към законопроекта: "приемането на предлаганите разпоредби би довело до значително повишаване на постъпленията…”.

С други думи, мотивите са колкото кратки, толкова и пожелателни.

Българската действителност ни води към простичък извод – този закон няма да постигне целите си, но за сметка на това ще допусне държавата още по-близо до изрядните частни взаимоотношения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.