Незаконното строителство в Иракли продължава

Незаконното строителство в Иракли продължава
Българо-швейцарското дружество "Суис пропъртис" продължава да строи незаконно ваканционния си комплекс "Ривърсайд вилидж" в НАТУРА 2000-зоната Иракли, съобщиха природозащитници във вторник.

Разпространени бяха снимки с дата 18 януари от терена на "Суис пропъртис", на които ясно личи, че там кипи усилена работа. Проверка на Mediapool показва, че на 15 януари РИОСВ-Бургас са издали заповед строителството на комплекса да спре.

Обяснението на инспектората за неспазването на забраната е, че те няма как да извършат проверка в неделя (18.01) или пък че дружеството още не е получило решението на РИОСВ.

Малко преди тези събития обаче регионалната служба по околната среда и водите е дала зелена светлина за строежа на "Ривърсайд вилидж". Това е станало след като инвеститорите са внесли в службата доклади по Оценката за съвместимост с НАТУРА 2000 за част от проекта, а от РИОСВ са им дали положително становище.

Допреди това еколозите водеха в битката срещу "Суис пропъртис", защото селището в Иракли нямаше Оценка за съвместимост и от РИОСВ се принудиха да спрат изграждането, въпреки че Министерството на околната среда и водите миналата година услужливо извади терена от територията на Иракли-Емине, за която важи забрана за строителни действия до август 2009 г.

Представители на "За да остане природа" обясниха, че докладите се изготвят за една малка част от проекта, който включва изграждането на 16 еднофамилни къщи и четириетажна сграда с апартаменти. С други думи, инвеститорът "разбива" проекта на "етапи" и оценките за съвместимост се правят "на парче". Така излиза, че строителството на всеки отделен етап не вреди на природата.

Екологичните организации подават жалба срещу решението на РИОСВ-Бургас да разреши на "Суис пропъртис" да продължи работата си в Административният съд, откъдето са образували дело. Това е и причината миналата седмица инспекторатът да забрани за втори път строителството на "Ривърсайд вилидж".

Сега съдбата на проекта, който стигна и до Брюксел, но без особен резултат, е в ръцете на бургаския административен съд.

Във вторник стана ясно още, че Комитетът по петициите към Европейския парламент е решил да настоява за твърда реакция от страна на Европейската комисия във връзка с неспазването на законите в областта на екологията в България.

До момента, въпреки многобройните проблеми, българското правителство бе само порицавано за неспазане на европейското законодателство в редица сфери, но според депутатите от Комитета по петициите вече е време за по-твърди мерки спрямо България.

ЕП ще настоява за най-строги и спешни мерки – финансови санкции или дело в Страсбург, да бъдат взети от страна на Комисията по отношение на неспазване на екологичното законодателство в България.

Комитетът по петициите е разгледал във вторник информацията относно неопазването и непълнотата на НАТУРА 2000 мрежата в България, като счита, че проблемите в това отношение са изключително сериозни и тяхното разрешаване не бива да търпи повече отлагане.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес