Окончателно отпадна класът за прослужено време

"Незаменимият" чиновник може да вземе до 80% над заплатата, но за сметка на колега

Смесвайки държавна и местна власт, ГЕРБ определи колко ще вземат общинарите

"Незаменимият" чиновник може да вземе до 80% над заплатата, но за сметка на колега

Новият начин на възнаграждение на чиновниците, предложен като промяна в Закона за държавния служител, скара депутатите в сряда по време на обсъжданията на промяната в пленарната зала на второ четене.

Промяната в заплащането бе предложена от финансовия министър Симеон Дянков с основната цел да се сложели еднакви критерии за образуването на работната заплата във всички държавни структури и да се намали субективността при оценяването им.

Според гласуваните текстове заплатата на държавния служител ще се състои от постоянна и променлива част, като последната ще зависи от показаните качества на служителя след атестация, извършвана на всеки три месеца от директния ръководител.

Във фонд работна заплата 70% от парите ще са за постоянната съставка от възнаграждението, а до 30% - за променливото.

Премахва се окончателно и клас "прослужено време" и се вкарва в основната заплата, е записано още в промените.

Според вкаран между първо и второ четене текст, за "особени заслуги" даден служител може да получи и до 80% върху възнаграждението си за година. Тези пари също ще се вземат от 30-те процента от фонда за променливата част на възнагражденията и не могат да са повече от 5% от нея.

Именно текстът за 80-те процента над заплатата за "особено ценни служители" възмути опозицията, която предположи, че така ще се създава "партийна аристокрация", по думите на зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров.

Янаки Стоилов намери противоречие между 80-те процента върху заплатата и 30-те процента от фонд "Работна заплата" за променливото възнаграждение. Според Стоилов това ще означава, че ако един служител вземе този висок процент добавка, тя ще е за сметка на друг или други служители.

От опозицията недоумяваха как текстът за заплащането на особено ценните служители се е появил изведнъж по предложение на депутата от ГЕРБ Светослав Тончев. Но още когато бе представяна идеята за новото заплащане, министър Симеон Дянков обясни, че ще има опция особено ценни служители да получават двойна заплата от предлаганата за съответната позиция. Сега се оказа, че двойното заплащане е редуцирано до заплата плюс 80% върху нея.

Отпадането на класа за прослужено време също предизвика очакваната негативна реакция в пленарната зала.

Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов заяви от парламентарната трибуна, че се цели "намаляване на заплатите на държавните служители".

"Касае се до въвеждането на възможности за произвол от страна на преките ръководители на държавните служители, които по правило се назначават и са хора на властта”, заяви още той.

"С промените ще се подсилят вътрешните вражди и съперничества. Обявяваме се категорично против този удар по отношение на работниците и служителите, който ще доведе до неблагоприятни последици”, подчерта Павел Шопов.

Заместник-министърът ма финансите Владислав Горанов изтъкна, че основното достойнство на всички предложени изменения е, че сега в над 50 отделни закона се въвеждат различни форми на допълнителни плащания на служителите в администрацията, като по този начин се натоварва бизнесът чрез определянето на такси и други плащания към държавни учреждения с единствената цел да се създадат схеми за бонуси, чиито принципи и разпределението им не могат да се видят в нито един закон. Това е целта да се регламентира единното заплащане на служителите.

Парламентът прие още общинските съветници да получават до 30% от средната заплата в общинската администрация, а председателят на общинския съвет - до 90 процента от заплатата на кмета на общината. Това стана с одобрението на текст от Закона за държавния служител, с който се правят поправки в Закона за местното самоуправление.

Срещу това положение се обяви опозицията с аргумента, че тези текстове не са съгласувани със сдружението на общините, нямало ги е в първоначалния вариант на проекта и на практика представляват удар върху местната власт.

С гласуването на тези текстове на практика Народното събрание смеси две отделни по конституция власти – държавната и местната, смятат от опозицията.

Сега съветниците взимат до 60% от средната заплата в общината, а председателите на общински съвети получаваха възнаграждение, не по-голямо от това на кмета.

Споделяне

Още от България