Незапочнал енергийният форум подлуди София

Още преди да е започнал енергийният форум на президента Георги Първанов предизвика гигантски задръствания в София, а предстартовата му подготовка бе белязана от скандал с командированите специално за форума полицаи от цялата страна.

Въпреки че в края на краищата международното участие ще е далеч по-скромно от първоначалния замисъл за газова "среща на върха", блокирането на част от столичния център около НДК започна два дни преди откриването още в сряда следобед заради репетиция по откриването на форума.

В четвъртък от сутринта зоната на сигурност се разшири и практически обхвана почти целия център на града. Затварянето на централни улици и булеварди обаче се отрази в огромни задръствания по и без това натоварените основнит улични артерии в далеч по-голям периметър. Пълзящият обществен транспорт принуди мнозина софиянци да се придвижват пеша на големи разстояния.

Пешеходците допълнително трябваше да заобикалят и полицейските заграждения около местата на провеждане на форума и на настаняване на неговите гости. Нагъсто наредени полицаи бдят за сигурността и по целите маршрути на придвижване на гостите.

В подкрепа на столичните им колеги в София са командировани 200 служители на реда от различни краища на България – от Силистра до Смолян.

Въпреки че за форума бяха отпуснати 2 милиона лева, вероятно с цел икономии командировалото полицаите министерство в сряда вечер се опитало да ги разквартирова в неизползвана от години казарма на бившата танкова дивизия в Горна баня. Като видяли мизерните условия, полицаите обаче категорично отказали гостоприемството на военното поделение.

Освен с мръсотията, полицаите трябвало да се примирят с настаняване по 10 души в стая без отопление, с една тоалетна на 80 души с неработещи казанчета и с една баня без топла вода.

След намесата на полицейския синдикат и медийната разгласа на скандала, от МВР информираха, че служителите на реда са настанени в хотел в центъра на града, по двама души в стая. Според неофициална информация от ведомството шефът на охранителна полиция Живко Живков ще бъде наказан, че е настанил униформените в бившето военно поделение.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?