Незапомнена жега в Белгия

Незапомнена жега в Белгия

Белгия отчита невиждани от над 100 години жеги, като в страната в последните дни бяха измерени температури над 34 градуса по Целзий, предава БТА от Брюксел.

Високите температури стават повод и за закъснения на влаковете, тъй като релсите се огъват. Специалисти отбелязват, че температурата на повърхността на релсовия път достига 50-70 градуса. Така на всеки 100 метра железен път се наблюдава разширение от седем сантиметра. Прегряват и кутиите за електронен контрол на скоростта на влаковете.

Пътните настилки също търпят щети - бетонът се издува, като на места се образуват подутини от по десетина сантиметра. Властите съобщават, че досега са засечени няколко верижни катастрофи по магистралите, предизвикани от издута настилка.

Пътните служби предприемат незабавни ремонти, при които първо разбиват въпросните участъци, като изкопават по 20 сантиметра в дълбочина повредената настилка и преасфалтират веднага.

Медиите съобщават за три случая на удавяне на хора, влезли вчера във водоеми, за да се разхладят. Две от жертвите са деца, останали без родителски надзор.

Времето вчера стана повод за пожар на гарата в столичното предградие Вилворд.

Синоптиците посочват, че измерената вчера температура от 34,4 градуса по Целзий е най-високата, отчитана в страната от 1901 г. насам. В четвъртък температурите са още по-високи, а синоптиците предупреждават за задържане на жегата, но и за наближаването на бури.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?