Незапомнени студове и снегове затиснаха Северозападен Китай и Монголия

Затворени пътища и отменени полети оставиха в капан хиляди хора, потеглили на път в Северозападен Китай, след като районът беше пометен от снежни бури и скован от необичаен студ, предаде във вторник АП, цитирана от БТА.

Зимата отне живота и на 4 души в тази част на Китай и наруши обичайния ритъм на живот на 1.6 милиона китайци. Снежни бури станаха причина за отменянето на 122 полета на международното летище в Урумчи, столицата на автономния Синцзян-Уйгурски район.

Лавини са затрупали няколко пътни артерии и 1000 души не можаха с часове да се придвижат по тях. Спасителни екипи евакуираха хиляди селяни до райони с по-ниска надморска височина, защото се очаква студеният фронт да продължи до сряда, а в по-високите части на автономната област температурите да паднат до минус 43 градуса по Целзий.

Сто хиляди домакинства в Синцзян-Уйгурския район са пострадали от снежната стихия, над 15 000 глави добитък са станали жертва на студената вълна, започнала още в неделя вечерта.

Сняг вали и в района на Алтай, където снежната покривка достигна 94 сантиметра. Алтай се намира в най-крайния северозападен край на Китай на около 2600 км от столицата Пекин.

По-рано този месец столицата Пекин преживя най-тежкия си снеговалеж за един ден от 59 години насам.

В съседна Монголия властите призоваха международната общност да им окаже помощ, тъй като в страната вилнее най-студената зима от три десетилетия.

В понеделник монголският министър на външните работи и търговията Гомбожавийн Занданшатар обяви, че повечето селски провинции в страната са покрити с 50-сантиметрова снежна покривка. Около 800 000 животни са загинали. Пътищата са непроходими.

Монголия обяви, че се нуждае от спешни доставки на топли дрехи, електрически генератори, отоплителни тела и комплекти за оказване на първа медицинска помощ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?