Кунева посочи нова пречка пред конгрес на РБ

Незаседаващият Изпълнителен съвет на реформаторите трябвало да подготви форума

Незаседаващият Изпълнителен съвет на реформаторите трябвало да подготви форума

Поредна неразбория около вечно предстоящия конгрес на Реформаторския блок се заформи в понеделник, когато депутатът Гроздан Караджов "насрочи" форума за началото на идната година, а лидерът на ДБГ и вицепремиер без портфейл Меглена Кунева отклони искането с посочени от нея процедурни спънки.

В сутрешния блок на бТВ членът на Гражданския съвет на блока и народен представител Караджов обясни, че в основата на размяната на реплики в коалицията от последните дни стои започналата организация за провеждането на конгрес в началото на 2015 г. По думите му именно тя е "камъчето на раздора" между ДСБ и ДБГ. Караджов обаче се ангажира, че форумът ще се състои. "Януари или февруари конгрес ще има, с или без всички желаещи. Защото организация, която не може да управлява себе си, тя ще управлява България ли? Ние трябва да започнем да управляваме себе си и тогава да управляваме страната", каза депутатът.

Часове по-късно лидерът на ДБГ, без да отказва категорично провеждането на конгрес, даде ясен сигнал, че подобен развой е малко вероятен. По думите на Кунева форумът трябва да се подготви от Изпълнителния съвет. Тя не отвори дума за единно лидерство, а изтъкна, че на конгреса трябва да бъде избран и нов Граждански съвет.

"В избрани извадки от нашето учредително споразумение се казва, че Изпълнителният съвет на Реформаторския блок определя правилата за свикване на конгрес и делегати, а този съвет не работи, няма правила, следователно няма как да се свика конгрес преди това, защото някой може най-малкото да обжалва решенията на конгреса. Това, което трябваше да се направи на нашето събиране преди изборите, е да се избере Граждански съвет, защото той определя коалиционната политика”, заяви Кунева.

Попитана дали от Движение България на гражданите са склонни да има конгрес в началото на следващата година, Кунева заяви: "Аз не мисля, че преди да сме изпълнили тези условия можем да фиксираме дата на конгрес, защото поставяме каруцата пред коня. Как се избират делегати, с каква квота, самите правила за конгреса не са изработени и няма орган, формулиран в Изпълнителния съвет, който да ги изработи. Това е процедура, но демокрацията е процедура. За да няма спекулации, трябва да четем и спазваме коалиционното си споразумение. Това е най-добрият начин да се върви напред”.

Кунева призна, че Изпълнителен съвет в момента не се свиква и допълни, че според нея това трябва да бъде поправено, за да "можем да имаме нещо, на което да стъпим".

Трикът с Изпълнителния съвет

ИС на блока последно бе свикван през юли 2014 година, а веднага след това с решение на Председателството на реформаторите (в което влиза и Меглена Кунева) дейността му бе замразена, а всичките функции на съвета бяха поети от лидерите на партиите в коалицията.

Именно заради това решение преди несъстоялия се конгрес през септември председателите на блока създадоха работна група, която да състави правила и квоти за делегатите на форума. Групата не се събра нито веднъж, а членът на ГС Петър Славов (настоящ депутат) изработи сам правилата за конгреса. Документът, изготвен от него, обаче не бе приет и то основно от хората на ДБГ, защото не е подготвен от работната група.

Междувременно пък един от аргументите, с който дейността на Изпълнителния съвет бе прекратена е, че той взема решенията си твърде мудно, поради големия си състав от 21 души. Възстановяването му ще отнеме време, а създаването на нова работна група в неговите рамки със сигурност ще удължи още повече срока, в който конгрес на блока няма да се проведе.

Освен това Гражданският съвет на блока има друга особеност – решенията в него се вземат с ¾ мнозинство, а при шестима непартийни членове, представителите на ДБГ и СДС в него имат блокираща квота и така на практика всяко решение може да бъде блокирано.

Изтеклият мандат на гражданите

Част от членовете на Гражданския съвет към реформаторите смятат, че от партията на Кунева нарочно искат протакане на процедурата, за да може настоящият състав на съвета да стане нелегитимен.

Според документите на блока до края на тази календарна година висш форум трябва да избере нов състав на ГС, чийто мандат изтича през декември. Ако има съмнения за легитимността на гражданите, участващи в ръководството на блока, то тогава важните решения, които минават през санкцията на съвета, като коалиционна политика и секторни политики, ще се вземат само от председателството.

От изявлението на Кунева в понеделник, обаче стана ясно, че според нея мандатът на гражданите вече е изтекъл през септември.

Найден Зеленогорски от ДБГ коментира миналата седмица, че Гражданският съвет на РБ "клати лодката", но след появата на медийни интерпретации, че партията на Кунева иска закриване на съвета, депутатът побърза да уточни, че нямат предвид това и че съветът бил стойностен орган.

Главният секретар на СДС Филип Кирев обаче заяви директно, че Гражданският съвет трябва спре да съществува, тъй като единството на РБ се е пропукало заради него. Според него структурата, в която участват непартийни представители и която има решаващо значение за формирането на политиката на десния съюз, е изчерпана. По думите му "гражданите са заели топли политически места" и така те самите "са прекратили съществуването на този орган".

"Сред нас цари недоверие"

Въпреки че причината за поредното противопоставяне между ДСБ и ДБГ в състава на коалицията очевидно се дължи на натиска от страна на Радан Кънев за провеждане на конгрес, от формацията на Кунева, в която не желаят провеждането на форум и единно лидерство на коалицията, обясняват разногласията с други фактори.

В Реформаторския блок цари недоверие, породено от неспазена "джентълменска уговорка”, по думите на Димитър Делчев от Движение България на гражданите пред бТВ. Той не пожела да седи в студиото до Гроздан Караджов, който също е депутат от политическото обединение и затова двамата "едномишленици“ стояха на различни места в студиото.

Делчев каза, че партиите от РБ се разбрали да подкрепят Найден Зеленогорски за съпредседател, след като Меглена Кунева стана вицепремиер. По думите му от ДСБ не спазили договорката, не посочили основателен аргумент и Зеленогорски не събрал нужните 2/3 от гласовете.

Караджов му опонира, че кандидатурата на Зеленогорски не била на дневен ред на заседанието, което Делчев визира, но след това бил избран с абсолютно мнозинство. Депутати от групата потвърдиха, че Найден Зеленогорски е бил избран с пълно мнозинство за съпредседател и като такъв участва в преговорите с ГЕРБ по разпределението на комисиите в Народното събрание.

Преди дни пред бТВ здравният министър Петър Москов илюстрира дразгите в Реформаторския блок с виц. "Петър Москов има доста важна задача за тежка реформа. Вицовете не са полезни, когато имаш да правиш толкова сериозни неща. Той не знае детайлите, не е бил на заседанията на парламентарната група", коментира Делчев, според когото неразбирателството в редиците на "реформаторите” е "грешка на растежа”.

Друга причина за раздорите била, че хората на Кунева изработили правила за предлагане на заместник-министри в новия кабинет. "Отново беше гласувано против. Те гласуват против, а в един момент започват да се появяват имена на зам.-министри, които изобщо не са обсъждани в "Реформаторския блок", а се явяват като общи кандидати", каза Делчев.

В отговор Гроздан Караджов от "Реформаторския блок" обаче коментира, че кандидатурата на Зеленогорски не е била в дневния ред на конкретното заседание, което Делчев визира. После обаче Зеленогорски бил избран с абсолютно мнозинство. Караджов на свой ред попита "джентълменско споразумение, което е счупено на две как ви звучи", като имаше предвид споразумението между формациите за конгрес през лятото, на който да бъде избран лидер на блока. Според Делчев обаче никога не е имало уговорка Радан Кънев да бъде избиран лидер задължително преди парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?