Независим депутат иска данък върху лихвите само за депозити над 5000 лв.

Да има данък само върху лихвите по депозити над 5 хиляди лева. Това предложение ще направи независимият депутат Дарин Матов, стана ясно на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. "Най-много влогове у нас са между 5000 и 30 000 лева и от тях ще дойдат реалните печалби", мотивира се депутатът.

По данни на БНБ едва 6% от депозитите са до 1000 лв., 7% - от 1000 до 2500, и също толкова проценти - от 2500 до 5000 лева. Банките пък за година са изплатили около 630 милиона лихви на хората. Депутатът предлага още в годишната данъчна декларация това да бъде отразено като разход.

Матов настоява и за промени в Закона за хазарта, с които да се облага само оборота от дейността, а не целият финансов резултат, както е предвидено сега.

С гласовете на управляващите данъкът върху лихвите от депозитите мина на първо четене в правната комисия. Опозицията беше против предлаганите промени, защото с тях се цели промяна във всички данъчни закони наведнъж. Румен Овчаров от БСП смята, че банковите транзакции ще намалеят. "Новият закон е по-добър модел на плоския данък, приет от предходното правителство", каза зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

От БСП се възмутиха от двойните ставки в Закона за хазарта. Според тях, ако искаме да заложим на мач между ЦСКА и Левски от улицата ще платим 15% данък, а ако го направим от компютъра си, ще извадим от джоба си налог на половина по-малък - 7 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес