Независим одитор ще следи строежа на морското трасе на "Южен поток"

Независим одитор ще следи строежа на морското трасе на "Южен поток"

Изграждането на морското трасе на газопровода "Южен поток" ще се следи от проектирането през строежа до пускането в експлоатация от един от най-големите в света сертифициращи органи в областта на корабните и морските дейности "ДиЕнВи ДжиЕл" ( DNV GL), който е и водещ технологичен консултант на нефтената и газовата индустрии и водеща експертна организация за електроенергийната индустрия по цялата верига, включвайки възобновяеми източници и енергийна ефективност. За целта е сключен договор между DNV GL и "Южен поток Транспорт", съобщиха от компанията, която отговаря за изграждането на морския участък,

 

Целта е накрая газопроводът да получи Сертификат за съответствие, който удостоверява, че газопроводът отговаря на стандарта DNV-OS-F101, който е водещ международен стандарт за морски газопроводи. Той гарантира, че проектирането, строителството и предексплоатационната подготовка се извършват с надлежно зачитане на сигурността и опазването на околната среда.

 

DNV GL ще се включи във всички етапи от реализацията на проекта – от проектирането и строителството до пълното завършване на газопровода. Компанията вече издаде през 2013 г. удостоверение за съответствие за първоначалния технически проект (FEED) на морския газопровод "Южен поток“. Компанията ще инспектира предварително и работния проект на газопроводната система, за да потвърди преди започване на строителството спазването на правилата за почтеност и на стандартите за безопасност.

 

За да гарантират спазването на изискуемите стандарти за морски газопроводи, инспектори от DNV GL ще упражняват непрекъснат надзор и по време на производството на тръбните компоненти за газопровода. Сертифициращата фирма участваше и в тестовете по процедурата за избор на производители, които всички желаещи да доставят тръби трябваше да изпълнят, за да бъдат допуснати като потенциални снабдители.

 

Одиторът ще извършва също така и мониторинг на морското строителство от борда на тръбополагащите плавателни съдове и ще инспектира и удостоверява предексплоатационния процес, който се извършва преди газопроводът да бъде въведен в експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?