Независима Черна гора избира ново правителство

Независима Черна гора избира ново правителство

Черна гора, която се отдели от Сърбия чрез референдум, в неделя провежда парламентарни избори. Предварителните  резултати ще станат ясни около 23,00 ч. българско време, което е час след затварянето на избирателните секции.

Резултатите от местните избори за общински съветници в 14 населени места и за кметове в 13 общини ще бъдат съобщени малко по-късно.

Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа, което има наблюдателска мисия в Черна гора, ще оповести предврителния си доклад за хода на изборния процес ден след изборите.

До 15 часа са гласували над 44% от общо 485 000 избиратели, съобщи Републиканската избирателна комисия, цитирана от ТАНЮГ.

Говорителят на РИК Слободан Драгович каза на пресконференция, че изборите протичат без нарушения и общинските избирателни комисии работят без проблеми.

Това са първите избори откакто на референдум през май страната реши да се отдели от Сърбия и да бъде независима. Смята се, че изборите са тест за популярността на премиера Мило Джуканович, който досега водеше политика в подкрепа на идеята за независимост на Черна гора.

Проучванията сочат, че той ще спечели втори мандат. Джуканович е един от политиците, които оцеляха след промените на Балканите и това го направи водещ играч в управлението на Черна гора през последните 15 години.

Управляващата коалиция на Джуканович обеща да работи за бързо присъединяване на страната към Европейския съюз и борба с организираната престъпност. Просръбски настроени парти обявиха, че ако спечелят, ще проведат още един референдум за възстановяването на връзките със Сърбия.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?