Независима Черна гора избира ново правителство

Независима Черна гора избира ново правителство

Черна гора, която се отдели от Сърбия чрез референдум, в неделя провежда парламентарни избори. Предварителните  резултати ще станат ясни около 23,00 ч. българско време, което е час след затварянето на избирателните секции.

Резултатите от местните избори за общински съветници в 14 населени места и за кметове в 13 общини ще бъдат съобщени малко по-късно.

Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа, което има наблюдателска мисия в Черна гора, ще оповести предврителния си доклад за хода на изборния процес ден след изборите.

До 15 часа са гласували над 44% от общо 485 000 избиратели, съобщи Републиканската избирателна комисия, цитирана от ТАНЮГ.

Говорителят на РИК Слободан Драгович каза на пресконференция, че изборите протичат без нарушения и общинските избирателни комисии работят без проблеми.

Това са първите избори откакто на референдум през май страната реши да се отдели от Сърбия и да бъде независима. Смята се, че изборите са тест за популярността на премиера Мило Джуканович, който досега водеше политика в подкрепа на идеята за независимост на Черна гора.

Проучванията сочат, че той ще спечели втори мандат. Джуканович е един от политиците, които оцеляха след промените на Балканите и това го направи водещ играч в управлението на Черна гора през последните 15 години.

Управляващата коалиция на Джуканович обеща да работи за бързо присъединяване на страната към Европейския съюз и борба с организираната престъпност. Просръбски настроени парти обявиха, че ако спечелят, ще проведат още един референдум за възстановяването на връзките със Сърбия.

Споделяне

Още от Балкани

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?