Независима френска експертиза: Записът "Мишо Бирата" е автентичен

Независима френска експертиза: Записът "Мишо Бирата" е автентичен

Разпространеният разговор между премиера Борисов и шефа на митниците Танов по случая "Леденика" е автентичен, цялостен и съдържателен. Това показват резултатите от независимата експертиза на елитната френска лаборатория "Липсадон".

Записът бе изпратен за анализ от редакцията на близкия до Алексей Петров в. "Галерия", през който се "обнародват" диалозите на Ваньо Танов с Бойко Борисов, Симеон Дянков и т.н.

Главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова и заместникът ѝ Явор Дачков анонсираха още в сряда, че очакват резултатите от тази експертиза. Тогава те не разкриха името на лабораторията, в която се извършва, но уточниха, че е водеща в Европа.

Справка на сайта на "Липсадон" показва, че експертите в нея са се занимавали с доста сериозни случаи. Лабораторията работи с френското правосъдно министерство и експертизите ѝ се използват от френския съд.

Изготвянето на експертизата е отнело пет дни, а по думите на Явор Дачков изследването на записа е струвало много пари. Заключението е изписано на 15 страници и е много подробно, с графики, обясни Дачков пред БНР. В него се посочва, че разпространеният от в. "Галерия" разговор е презаписван, но не съществуват следи от манипулация, нито от изкуствено привнесени елементи, добави Дачков.

Запис от разговори на Танов с министър-председателя Борисов, с финансовия министър Симеон Дянков и бившия зам.-шеф на митниците Антони Странджев бе разпространен на 14 януари. Борисов и Танов твърдят, че разговорите са манипулирани. В същото време експертизата, изготвена от НИКК към МВР излезе с много усукано становище.

Анализът на френските експерти категорично опровергава изказването на Бойко Борисов, който заяви, че в разговора му с Ваньо Танов са били премахвани и монтирани отделни думи, заявяват от "Галерия".

От разговора става ясно, че премиерът иска от митниците "да не закачат Мишо Бирата". Михаил Михов – Мишо Бирата е собственик на пивоварна "Леденика", чийто лиценз е бил отнет от Агенция "Митници" на 8 февруари миналата година заради многобройни нарушения.

Според сегашните пояснения на Борисов и Танов, подобни разговори е имало, но били водени след обаждане на президента Първанов до премиера, освен това към момента на разговорите пивоварната не е била с отнет лиценз, но митническото разузнаване не е знаело. От техните обясненията излиза, че водените диалози имат за цел единствено да изчистят това недоразумение.

Прокуратурата все още не се е произнесла по въпроса има ли доказателства за вмешателство на Борисов и Танов в митническа проверка.

От "Галерия“ съобщиха, че експертизата се превежда и ще бъде предоставена на медиите в събота, когато преводът ще бъде готов.

Независимо от това тази експертиза е ирелевантна за българското разследване, тъй като е поръчана от частен заявител, а не от официална българска институция.

Споделяне

Още по темата

Още от България