Независимата комисия потвърждава злоупотребите с "Петрол срещу харни"

Вътрешни проверки на ООН за нейната програма "Петрол срещу храни" показват, че пропуски в контрола са позволили на компании изпълнителки да изискват по-големи суми от полагаемите, предаде Асошиейтед прес.

Обект на две от проверките са били нередности, сред които завишаване на полагаемите суми от две компании, които са били наети, за да наблюдават петролните продажби и вноса на хуманитарни стоки в Ирак в рамките на програмата.

Независима комисия, начело с бившия председател на Управлението за федералния резерв на САЩ Пол Волкър, в понеделник ще оповести предварителния си доклад от 400 страници за резултатите от проверките.

През април Кофи Анан назначи Волкър за ръководител на разследване за корупция в програмата "Петрол срещу храни".

Сред разкритията на комисията е и куриозно нарушение - в продължение на няколко години от ООН са искани пари и за 31 юни, при условие че юни има 30 дни.

Програмата "Петрол срещу храни", която е за 60 млрд долара, беше създадена като хуманитарно изключение от наложените на Ирак санкции след нахлуването в Кувейт през 1990 г., което доведе до войната в Персийския залив през 1991 г.

По данни на комисии в Сената на САЩ, разследващи злоупотребите с "Петрол срещу храни", Саддам Хюсеин и приближените му са успели да се облагодетелстват с близо 21 милиарда долара по време на програмата.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?