"Независимая газета": Руската опозиция гласува недоверие на Тръмп

"Независимая газета": Руската опозиция гласува недоверие на Тръмп

Руските опозиционери оценяват новия американски президент Доналд Тръмп по много сходен начин с американските демократи, отбелязва във вторник руският всекидневник "Независимая газета". Лидерът на дясната руска партия ПАРНАС Михаил Касянов предрича ръст на популизма в Америка. Основателят на партията "Ябълка" Григорий Явлински очаква "тъпа" политика на новата администрация спрямо Русия и криза на политическата система в САЩ.

Експерти смятат, че Тръмп от своя страна ще отговори "с взаимност" на това неприязнено отношение на руската опозиция спрямо него.

Според Касянов встъпителната реч на Тръмп е оправдала най-тревожните очаквания. С гръмките си призиви за спиране на "американското безумие" той е настроил срещу себе си политическия елит, значителна част от Конгреса и практически цялата преса.

"Преднамерено смесвайки мними и реални проблеми на Америка, той се опитва да представи най-богатата страна в света като бедна, полуразрушена, затрупана от ръждиви боклуци, с народ, който не може да получи качествено образование и медицинска помощ, - каза Касянов. - Тръмп постави ударение в своята риторика на повишаване на благосъстоянието на народа, защото хората винаги мислят, че трябва да живеят по-добре, и той им обещава това."

Но лозунги като "купувайте само американско" и "американците да правят всичко със собствените си ръце" вероятно ще доведат до преразглеждане на режима на международната търговия, предупреждава Касянов. Според него съюзниците на САЩ са разочаровани и от заканите на новия президент да прекрати "субсидирането на чужди армии" и да "защитава чужди граници".

Тръмп, изглежда, сериозно разчита, че обикновеният американец, който прие присърце неговата популистка риторика, ще му помогне в тази борба, посочва Касянов, и припомня:

"По същия начин завоюва подкрепата на народа и Путин, когато руснаците повярваха, че именно той им връща националната гордост и кара света да уважава Русия. В този случай Тръмп, подобно на Путин, смята да спекулира с това, че обикновените американци не разбират цялата сложност на външната политика и дългосрочната цена на приемането на едни или други решения."

Касянов стига до заключението, чу американците, избрали Тръмп, фактически поставиха начало на експеримент в световен мащаб, който може да доведе до сериозна трансформация както на американската държавност, така и на глобалния ред. Остава да се надяваме само на Конгреса, където може да възникне коалиционно мнозинство, способно да блокира одиозните инициативи на новия президент. Нещо, което не стана при идването на власт на Путин в Русия, отбелязва Касянов, цитиран от "Независимая газета".

А Явлински в интервю пред вестника вижда голяма прилика между личностите на Тръмп и Путин. Според него политиката на Тръмп спрямо Русия ще бъде "много по-тъпа, твърда и рязка, отколкото беше при Клинтън". И Явлински като Касянов изразява надежда, че американската политическа система "няма да позволи на президента много да се развихри".

Според него "катастрофата няма да настъпи веднага". Явлински смята, че над половината от американското население по различни съображения се е поддало на най-краен популизъм.

"Видяхме, как избирателите горещо подкрепяха откровени глупости, изричани от Тръмп. Какво, например, струват заканите му да вкара съперника си в затвора, ако бъде избран, или безбройните му лъжливи твърдения по време на дебатите", пита риторично Явлински.

Според него новата американска администрация не е способна стратегически да разбира и да оценява перспективите пред съвременния свят.

"Независимая газета" прави прогнозата, че предстои охлаждане на отношенията между екипа на Тръмп и руската опозиция. "Трудно можем да си представим, че Тръмп ще дойде в Москва и ще се срещне с голяма група опозиционери, че ще се интересува от положението с правата на човека и че ще пита за политическите свободи. Той ще се срещне с онези, които имат танкове, пари, нефт или ще прави онова, което му е интересно", отбелязва шефът на руския Център за политически технологии Иван Бунин, цитиран от вестника.

Споделяне

Още от Свят