Независими депутати внасят законопроект за връщане на смъртното наказание

Сред идеите им е химическа кастрация на осъдените за педофилия

Кирил Гумнеров. Сн. БГНЕС

Независими депутати обявиха, че внасят в деловодството на парламента промени в Наказателния кодекс, с които да се върне смъртното наказание.

Върху изпълнението на смъртното наказание в България бе наложен мораториум преди 23 години. След това на 10 декември 1998 г. то бе окончателно премахнато от Наказателния кодекс и заменено от доживотна присъда без право на замяна. Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза.

Предложението на двамата депутати излиза на фона на мнението, изказано неотдавна от вицепрезидента Маргарита Попова, че наказанието доживотна присъда без право на замяна е контрапродуктивно, не допринася за намаляване на тежката престъпност и затова може да се отвори дискусия за премахването му.

Вносители са депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, които напуснаха групата на "Атака" и обявиха принадлежност към ГЕРБ. Неотдавна те обявиха, че сформират коалиция "Не на Европейския съюз", в която влизат евроскептични и патриотични партии и организации.

По думите на Гумнеров предложението е разработено от Павел Чернев, депутат в 40-то Народно събрание, който също се отцепи от "Атака".

Стоян Иванов посочи, че предлагат това наказание да се налага за някои от престъпленията против републиката, без да уточнява кои, за предумишлено убийство на бременна жена, на деца, ненавършили 14 години., за серийните убийства.

Депутатът поясни още, че предлагат "смъртно наказание да се налага и за убийства по педофилски подбуди".

Същото наказание се предлага и за убийство, извършено от член на организирана престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на наркотици.

Кирил Гумнеров добави, че през следващата седмица ще бъде внесен законопроект за химическа кастрация на педофилите, тема, която преди няколко години също бе широко дискутирана в обществото и парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България