Независими депутати внесоха проект за отмяна на тоталната забрана за пушене

"Шарена парламентарна подкрепа" може да премахне забраната

Независими депутати внесоха проект за отмяна на тоталната забрана за пушене

Отмяна на пълната забрана за тютюнопушене поискаха в петък независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, които внесоха в деловодството на Народното събрание предложение за промяна в Закона за здравето.

Според последната редакция на закона от 1 юни бе наложена тотална забрана за пушене на закрити места в обществените заведения, включително и в нощните като барове, дискотеки и др. Забранено е да се пуши и на детски площадки, в близост до училища и детски градини и на още други открити места.

Проектът на депутатите предвижда да може да се върне предишното положение и да може да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Когато заведението е под 70 квадратни метра, собственикът ще има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не, предлагат двамата вносители.

В нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, предвиждат още промените. Според тях в помещенията и заведенията, в които се пуши, не трябва да се допускат деца и младежи до 18 години.

Вносителите се мотивираха, че действащата забрана за пушене, чието рестриктивно действие ще се усети особено силно в есенните и зимните месеци, ще доведе до нарастване на безработицата в ресторантьорския бранш поне с 30 хиляди души, които собствениците на заведения ще бъдат принудени да уволнят заради намалелия оборот.

Според двамата независими депутати ще има и спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 милиона лева.

Освен предлаганите изменения двамата автори на проекта смята да внесат и предложение, с което приходите от акциза върху тютюневите изделия да се превеждат в бюджета на НЗОК.

Вносителят Кирил Гумнеров, който пред БНТ сутринта обясни, че е непушач и няма нищо общо с тютюневия бранш или с ресторантьорството, обясни пред журналисти в парламента, че забраните допринасят за корупционни практики. Той имал сигнали от собственици на заведения, че съществува "абонамент", който осигурява предупреждения за проверките за тютюнопушене. В по-малките градове тарифата била 500 лева на месец, срещу които собственикът получават SMS, ако се задава такава проверка.

Проверка на Mediapool сред парламентарните групи на опозицията и на управляващите показа, че вероятно предложението ще бъде подкрепено, но без вземане на така нареченото "политическо решение".

"Ще гласуваме пушачи срещу непушачи, освен ако в последния момент не се реши да не приемаме предизборно подобно нещо", обясниха народни представители.

Здравният министър Десислава Атанасова, която много държеше на налагането на забраната, изрази изненада, че имало законопроект за отхвърлянето ѝ, като каза, че в министерството не било постъпвало такова искане. Атанасова, която допреди няколко месеца бе народен представител, забрави, че право на законодателна инициатива има всеки депутат, без да е длъжен да съгласува проекта си с изпълнителната власт.

Тоталната забрана за пушене, наложена в много страни от ЕС, вече претърпява сериозен крах. Наблюдения показват, че мълчаливо тя не се спазва в ред големи европейски градове.

Неотдавна и Швейцария отхвърли с референдум пълната забрана за пушене.

Споделяне

Още по темата

Още от България