Независими експерти предлагат алтернативен бюджет с малко данъци и разходи

Икономистите от неправителствената организация Институт за пазарна икономика (ИПИ) предлага алтернативен устойчиво балансиран бюджет за 2013 година. Това съобщи директорът на института Петър Ганев в четвъртък, цитиран от БТА.

Вместо заложените от Министерския съвет в проекта за бюджет 30.5 млрд. лева приходи, които са 37.5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), експертите на ИПИ предлагат държавата да събере чрез данъци 29.1 млрд. лева или 35.7% от БВП.

Общите разходи за идната година не трябвало да са 30.7 млрд. лв., а 28.2 млрд. лв.

Икономистите на ИПИ предлагат да има по-ниски данъци - да се премахне данъкът върху дивидентите (сега 5 на сто/, а данъкът за едноличните търговци да е 10%, а не както е в момента - 15%.

Предлага се и премахване на други неефективни данъци, например на данъка върху наследствата, и намаляване на държавни и общински такси.

От ИПИ искат да отпаднат и данъчните преференции.

Икономистите предлагат "свиване" на текущите разходи за заплати, издръжка, привилегии в публичния сектор с 10% спрямо планираното и събиране на повече собствени приходи вместо трансфери, което може да стане в университетите.

Предлага се също и ограничаване на субсидиите поне с 25 на сто спрямо планираното - основно помощи за земеделие и субсидии за железопътен транспорт.

От ИПИ искат да се направи реформа в пенсионна реформа с избор за работещите дали да се осигуряват в НОИ, или да спестяват в лична пенсионна сметка.

Държавата трябва да признае пенсионните задължения и в зависимост от данъчните приходи да индексира текущите пенсии. В здравната реформа се иска разбиване на монопола на НЗОК и пренасочване на два процентни пункта от здравната вноска към избран частен здравен фонд. Сега се плащат осем процента от доходите като осигуровка "здраве".

"Вместо плащане в общия кюп за здраве, част от вноската ще отговаря изцяло на личните предпочитания. Това е истинска политика на стимулите, която дава избор, а не такава, която просто обявява всички некоректни платци за престъпници", посочиха от ИПИ.

Алтернативният проект разглежда бюджета като инструмент за растеж с фокус върху средната класа и работните места, тъй като това е единственият път за осезаемо излизане от кризата и намаление на бедността, смятат експертите на института.

Опитът от последните години показва, че политиката на дефицитно харчене и отлагане на реформи не работи - 2013 г. ще бъде петата поредна година на дефицитно харчене, а заетостта продължава да върви надолу, отбелязаха от ИПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?