След Цветанов и Фидосова призна:

Независимите депутати “осребряват” фактури в касата на ГЕРБ

Управляващите признаха проблеми с ЦИК и “забранителните списъци”

Независимите депутати “осребряват” фактури в касата на ГЕРБ

Отричайки, че пазаруват независими народни представители от ГЕРБ, заместник-председателят на парламентарната група на управляващите потвърди в интервю за вестник “Труд”, че деклариралите принадлежност към партията получават поискани от самите тях пари срещу фактури и отчетни документи.

Дори и тези колеги, които са заявили принадлежност към партия ГЕРБ, не ползват това, което им се полага като субсидия. Идват и казват - трябват ни 4 хиляди лева за тези и тези мероприятия. Това са фактурите, това - отчетните документи. И само срещу тези документи ние им ги отпускаме”, призна Фидосова.

Това се случи след като повече от месец ГЕРБ мълчаха и отричаха казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов в края на миналата година.

Това, което мога да кажа, и това, което е публично известно – има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен...”, заяви Цветанов, без да довърши мисълта си в края на месец декември 2011 година.

Откровението му за парламентарния “алъш-вериш” грубо противоречи на разписаното в чл. 29 от Закона за политическите партии: “политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи”.

Очевидно независимите депутати не са част от ГЕРБ, което автоматично означава, че всяко отпускане на транш от държавата субсидия за тях, пък било и за мероприятия, както твърди във вторник Фидосова, е нарушаване на нормативния акт.

Към момента няма независим народен представител, който да си е признал за получени от управляващите пари.

Работата на ЦИК уж ще става прозрачна

Искра Фидосова, която преди седмици категорично заяви пред Mediapool, че няма никакво намерение да се занимава с ремонтиране на Изборния кодекс, явно е смекчила позицията си.

Въпреки че продължава да поддържа тезата, че международните наблюдатели от ОССЕ в доклада си за изборите у нас по-скоро хвалят управлението председателката на правната комисия заявява, че ще се направят постъпки за засилване прозрачността на Централната избирателна комисия.

Смятам, че няма пречка да разпишем и изричен текст, в който да кажем, че протоколите от заседанията се оповестяват на сайта на ЦИК”, заявява Фидосова по повод на критиките, че Централната избирателна комисия не публикува стенограмите от заседанията си, а решенията се вземат “на тъмно”.

Шефката на правната комисия в НС обяснява, че ГЕРБ ще се съобразят и с препоръките за “забранителните списъци”. От думите ѝ обаче не става ясно как.

Подчертавам, че в Избирателния кодекс никъде нямаме такава формулировка. Има една единствена дума по този повод и тя е в текст, в който се говори за предаването на документи и книжа от общинските избирателни комисии към секционните. И там се казва, че заедно с тях се дава и списъкът с имената на лицата, които не могат да бъдат дописвани”, защитава закона, който неясно как ще промени в тази му част Искра Фидосова.

Това са лицата, които са загубили избирателни права. Българските избиратели имат повече от 40 дни, специално за местните избори, където има изискване за уседналост, да проверят има ли ги в списъка за гласуване и ако ги няма, с едно заявление да отстранят допуснатата грешка. Това е разписано на три места изключително подробно. Препоръчвам на тези, които ще организират избори в бъдеще, да започнат по-рано информационната кампания. Защото очевидно проблемите се появиха, тъй като тя бе подценена”, обясни още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?