Независимите кандидат-президенти без фрапиращи нарушения при финансирането си

Няма големи нарушения във финансирането на предизборната кампания на независимите кандидат-президенти, съобщиха от Сметната палата в четвъртък.

Основните нарушения са дребни, а и не водят до последствия.

Отчетите на Николай Василев и на Димитър Куцаров са без нарушения. При кандидата за президент Меглена Кунева има дребно нарушение - в три от декларациите на вицепрезидента на Кунева Любомир Христов за даренията, които е правил, не е посочен произходът на средствата.

Двойката Алексей Петров и Николай Георгиев не са обявили от кого са взели безвъзмездно автомобили, за да ги ползват за предизборната кампания. Това е единственото нарушение на Петров и Георгиев, установено от одиторите.

Сметната палата е установила разминаване от 1000 лв. между приходите и разходите на кандидат-президентската двойка Венцислав Йосифов - Емилиян Димитров. Проверката е открила 2063 лв. приходи, за които са представени счетоводни документи, но те са по-малко от отчетените 3100 лв. за разходи. Не са представени първични разходо-оправдателни документи за 1037 лв. и се предполага, че финансирането е дошло от анонимни дарители, което е забранено от закона.

От комитета на Светослав Витков и Венцислав Мицов, които бяха обявили, че са събрали общо 220 лева приходи, пък не са отчели дарение от 100 лева.

 

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?