Независимите кандидат-президенти без фрапиращи нарушения при финансирането си

Няма големи нарушения във финансирането на предизборната кампания на независимите кандидат-президенти, съобщиха от Сметната палата в четвъртък.

Основните нарушения са дребни, а и не водят до последствия.

Отчетите на Николай Василев и на Димитър Куцаров са без нарушения. При кандидата за президент Меглена Кунева има дребно нарушение - в три от декларациите на вицепрезидента на Кунева Любомир Христов за даренията, които е правил, не е посочен произходът на средствата.

Двойката Алексей Петров и Николай Георгиев не са обявили от кого са взели безвъзмездно автомобили, за да ги ползват за предизборната кампания. Това е единственото нарушение на Петров и Георгиев, установено от одиторите.

Сметната палата е установила разминаване от 1000 лв. между приходите и разходите на кандидат-президентската двойка Венцислав Йосифов - Емилиян Димитров. Проверката е открила 2063 лв. приходи, за които са представени счетоводни документи, но те са по-малко от отчетените 3100 лв. за разходи. Не са представени първични разходо-оправдателни документи за 1037 лв. и се предполага, че финансирането е дошло от анонимни дарители, което е забранено от закона.

От комитета на Светослав Витков и Венцислав Мицов, които бяха обявили, че са събрали общо 220 лева приходи, пък не са отчели дарение от 100 лева.

 

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?