Независимо радио в Унгария е напът да загуби лиценза си

Виктор Орбан

Частно унгарско радио е напът да загуби лиценза си заради неколкократно "нарушаване на правилата", съобщи днес националният регулаторен орган, цитиран от Франс прес.

"Лицензът за излъчване на "Клуб радио", със срок на действие 7 години, изтича идния февруари и по-скоро за него ще бъде обявена конкурсна процедура, отколкото да бъде продължен", пише в комюникето на Съвета за медиите.

Унгарският регулаторен орган не уточни характера на установените нарушения, но отбеляза, че "въпреки нарушенията", радиото "ще може да кандидатства за нов" лиценз, за да излъчва на същата честота, която "се хваща" най-вече в столицата Будапеща.

Създаден през 2011 г., след връщането на власт на премиера Виктор Орбан, Съветът за медиите е доминиран от представители на управляващата националистическа партия ФИДЕС.

Две независими организации - Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и "Фрийдъм фаус" - твърдят, че създаването на регулаторния орган е засилило правителствения контрол върху медиите.

"Клуб радио", която е една от най-слушаните станции в Унгария, редовно е изключвано от конкурсите за рекламни договори с държавата, казват специалисти от сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?