Независимостта на инспектората към ВСС остана висящ въпрос

Независимостта на бъдещия инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС) от политически влияния остана висящ въпрос, след като депутатите така и не вписаха в конституцията условията, при които членове на новия орган ще бъдат освобождавани. Това стана ясно по време на последното заседание на комисията за конституционни промени във вторник.

Окончателното приемане на четвъртата поправка в основния закон ще бъде на 2 февруари, след като с 11 гласа “за” и 2 “въздържали се” (ДСБ и “Атака”) комисията прие на трето четене целия законопроект.

До този момент депутатите разписаха, че инспекторите се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички народни представители. Тяхната задача ще е да проверяват сроковете на решаването на делата в съдебната система и ще реагират на сигнали за корупция срещу магистрати.

Никъде в конституционния текст не се споменава за начина, по който те ще бъдат освобождавани. Това прехвърля решаването на въпроса в Закона за съдебната власт. Дори в него да се запише, че инспекторите се освобождават с квалифицирано мнозинство, този принцип лесно може да бъде променен и мнозинството да бъде поправено на обикновено.

По време на последното заседание на конституционната комисия преди окончателното приемане на четвъртата поправка този въпрос бе повдигнат от Янаки Стоилов (БСП).

По думите му в конституцията ясно трябва да се разпише, че членовете на инспектората се освобождават също с квалифицирано мнозинство.

“По-добре да решим този въпрос сега, отколкото после да има злоупотреби с конституционния текст”, каза още Стоилов. Зам.-председателят на комисията Лютви Местан директно призова депутатите да впишат условията за освобождаване с мнозинство от 2/3, за да бъде предпазен новият орган от политическо влияние.

В крайна сметка членовете на конституционната комисия отхвърлиха предложението на Стоилов с мотива, че това е съществена промяна в конституционните текстове, която не може да бъде правена на трето четене.

По време на дебата срещу тезата на БСП и ДПС се обявиха от НДСВ, според които въпросът трябва  да се решава с обикновено мнозинство. Според председателя на жълтата група в парламента Анелия Мингова няма нужда от поставяне на условие за освобождаване с гласовете на 2/3 от депутатите.

Тя даде като примери подаването на оставка и невъзможността да се изпълняват задължения при болест. По думите ѝ в тези случаи въпросът може да се усложни излишно.

Споделяне

Още от България