Нездравословната храна е сред водещите причини за преждевременна смърт

Нездравословната храна е сред водещите причини за преждевременна смърт

Храната, която ядем, води до преждевременната смърт на 11 милиона души годишно, сочи ново авторитетно проучване, публикувано в медицинското списание "Лансет“, съобщи BBC.

Според проучването всекидневната диета е по-голям "убиец" от тютюнопушенето и е отговорна за един от всеки пет смъртни случая в света.

Солта – независимо дали е в хляб, соев сос или обработени месни продукти, скъсява най-много животи.

Изследователите уточняват, че проучването им не е за затлъстяването, а за "нискокачествените" храни, които увреждат сърцето и водят до рак.

"Глобалното бреме на заболяванията" е най-авторитетната оценка за причините за смъртност във всяка страна в света.

Анализът използва оценки за хранителните навици в държавите, за да установи колко често те водят до скъсяване на живота.

Опасните диети съдържат твърде много сол, твърде малко пълнозърнести храни, твърде малко плодове. Ниски нива на прием на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски храни и фибри са сред другите мащабни "убийци".

"Открихме, че нашата храна е водещ фактор за здравето в света и наистина е много важна“, заяви проф. Кристофър Мъри, директор на Института за оценка на здравето във Вашингтонския университет.

Около 10 млн. от 11 млн. смъртни случаи в света,  свързани с храна, се дължат на сърдечнo-съдови заболявания, при които солта е фактор. Тя повишава кръвното налягане и така увеличава риска от сърдечни пристъпи и удари.

Пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци имат противоположния ефект.

Изследването показва и че се пият твърде много безалкохолни газирани напитки- средно повече от 10 пъти над препоръчителния прием.

Споделяне

Още от Общество