Незрящият французин с български корени с първи концерт у нас

Незрящият французин с български корени с първи концерт у нас

Незрящият французин с български корени Венсан Винел, който преди година направи фурор в Париж, ще изнесе първия си концерт в България. Той ще пее на фестивала "Фракофоли" в Благоевград на 22 юни в подкрепа на каузата за равен достъп до култура и изкуство. Това съобщиха организаторите на проявата.

Четвъртото издание на "Франкофоли" ще бъде първото събитие в България, което ще стартира кампанията "Отворена зона" в партньорство с фондация "Моменти" за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи.

Тази година фестивалът за съвременна музика ще се проведе на 22 и 23 юни в парк "Македония" в Благоевград, където миналата година събитието събра над 30 000 души публика. И тази година входът ще бъде свободен за всички желаещи за посетят фестивала.

За първи път на концертите на "Франкофоли" ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от асистент може да бъде предварително заявена в Информационния център в града.

Венсан Винел се е съгласил да участва, за да подкрепи кампанията "Отворена зона", посочват от фондация "Моменти". Това ще бъде първи самостоятелен концерт на незрящото момче с български произход на родна земя, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат. Той ще изпълни в Благоевград песни от първия си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове.

Венсан Винел, който покори Франция

21-годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, миналата година той се яви на кастинг и, акомпанирайки си на пиано, стигна до третото място в "Гласът на Франция", като спечели сърцата на французите.

Венсан Винел е роден със силно увредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Тригодишен е осиновен във Франция и расте в парижко предградие. Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба - съвсем малък се научава да свири на пиано сам, по слух.

Следват трудни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолация, самота и отхвърляне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че често е бил обект на дискриминация и подигравки, заради което напуска колежа, в който учи.

Но продължава напред с музиката и безусловната подкрепа на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, но поради липса на преподавател, който да владее брайлова азбука и ноти, не е приет.

Свири по улиците и на обществени места. През 2017 г. е случайно забелязан от сътрудничка на риалити формата "Гласът на Франция", докато свири на пиано в чакалнята на парижката гара "Сен Лазар". Тя го кани да участва в шоуто.

Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на хита Lose Yourself, донесъл през 2002 г. на Еминем награда "Оскар", и влиза в отбора на световноизвестната френска звезда Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.

Много бързо Венсан се превръща в сензация във Франция и набира хиляди фенове. Пред "Фигаро" споделя: "Не мисля за себе си като за човек с увреждане, защото моят недъг е компенсиран с нещо друго. Имам абсолютен слух, когато чуя някое парче, го запомням и мога веднага да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха".

Фестивалът "Франкофоли"

Фестивалът "Франкофоли" се провежда в Благоевград от 2015 г., като изнесено издание на най-големия европейски фестивал за съвременна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle (Ла Рошел, Франция).

В трите му издания досега на сцената се качиха едни от най-актуалните звезди на съвременната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и др.

Фестивалът Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000 души публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда още в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в България.

През миналата година "Франкофоли" в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура. Инициативата е на френската държава и е под патронажа на президента.

Споделяне

Още от Общество