НФСБ подаде сигнал до Цацаров за апартамента на Ангелкова

Мога да докажа всеки един лев, твърди министърът на туризма

НФСБ подаде сигнал до Цацаров за апартамента на Ангелкова

От партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов – НФСБ – са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за апартамента на министъра на туризма Николина Ангелкова. Депутатите настояват да се провери как тя е купила жилището си в столичния квартал "Овча купел", откъде са парите за него и дали няма разминавания между пазарна и реално платена цена, обясни народният представител Борис Ячев.

Става дума за апартамент, купен през 2008 г. Проверка на Mediapool сочи, че за 10 години Ангелкова си е купила имоти за над 1 млн. лв.

За жилището на Ангелкова се заговори в четвъртък, след като Симеонов обяви, че то е купено на занижени цени. Става дума за около 220 евро на квадратен метър, платени през 2008 г. Според бившия вицепремиер тогава е бил пикът на цените на имотния пазар. Той посъветва премиера Борисов да огледа министрите си. В петък го попита дали Ангелкова е сред любимките му.

В отговор министърката заяви пред Нова телевизия, че може да докаже всеки един лев.

"Влязла съм в политиката с достатъчно средства. Мога да докажа всеки един лев, който съм похарчила", каза тя.

"Не съм очаквала, че такова внушение ще бъде направено от г-н Симеонов. Този апартамент, който той визира, е закупен през 2008 г., със средства от моите родители на мое име. През 2008 г. не съм се занимавала с политика, била съм в частния бизнес, на високоплатени ръководни длъжности. Родителите ми се занимават с частен бизнес от 1991-1992 г. Всички доходи, както личните ми, така и на моето семейство, винаги са били надлежно декларирани с платени данъци. Така че сделката е изцяло съобразно закона и всичко е прозрачно”, заяви Ангелкова.

Тя твърди, че жилището ѝ е било купено на груб строеж и затова цената му е била по-ниска. Става дума за апартамент и гараж с обща площ от 142 кв.м. Цената им е 75 хил. лв. Подобно на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, министърът на туризма обясни, че при описването на имота е направена техническа грешка.

"В експертното решение се казва, че справедливата пазарна стойност е 74 940 лв. Когато е попълвана моята декларация през 2011 г. при встъпването ми за първи път на публична държавна длъжност, по погрешка е записана цената, която в нотариалния акт пише, че по данъчна оценка е 61 519 лв. По горе е видно, че цената за изповядване на сделката е 75 000 лв.”, твърди тя.

Според нея атаката е лична и Симеонов имал фиксация. "Каква е тази фиксация? Нямам отговор на този въпрос, надявам се да го получа. Винаги в началото на летния туристически сезон има изблик на "силни чувства”, заяви Ангелкова.

"Не става въпрос за никакви чувства. Емоции и чувства ми звучи малко по женски. И се чувствам поласкан – човек на 64 години да представлява интерес за една млада и красива дама", каза в отговор Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?