НФСБ: Шефката на Агенцията по вписванията е назначена от "Атака" "през задния вход"

Сидеров се възмути от "интригата" и обяви Козарева за "доказан специалист"

Габриела Козарева

Новата директорка на Агенцията по вписванията е назначена "през задния вход", в разрез с правилата на управляващата коалиция, изискващи кандидатурите да се обсъждат от политическия ѝ съвет, алармира партия НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък.

Кандидатурата на Габриела Козарева е "подадена" на премиера Бойко Борисов само от "Атака", а не от коалицията "Обединени патриоти", се казва в позицията, подписана от Валери Симеонов и заместниците му в НФСБ Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Малко по-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров окачестви позицията им като "интрига", но призна, че Козарева е назначена по негово предложение съгласувано с премиера Борисов. Самият Борисов преди два дни потвърди, че процедурата е била именно такава и той няма представа коя е Козарева: "Това ми беше подадено, аз не мога сам да ги назначавам, не е и редно. Мисля, че ще се справи".

Сидеров казва също, че Козарева е "доказан специалист", а не активист на някоя партия. Освен това уточнява, че по същия начин ген. Кирил Войнов е назначен по предложение на Симеонов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"Премиерът Бойко Борисов се съобразява с коалиционните предложения и винаги търси баланс в тях", посочва още Сидеров, от което не става ясно дали и назначението на Войнов не е обсъждано от коалиционния съвет на управляващите.

НФСБ: Номинацията не е обсъждана от коалиционния съвет

"Кандидатурата на Козарева за шеф на Агенцията по вписвания не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и "Обединени патриоти". Тази кандидатура не е обсъждана и предлагана и на Коалиционния съвет на "Обединени патриоти" – НФСБ, ВМРО и "Аатака", както изисква подписаното коалиционно споразумение. За това назначение е отговорна единствено партия "Атака", се посочва в изявлението на НФСБ.

От НФСБ възразяват срещу лансирането на кадри "през задния вход" от името на "патриотичната коалиция", добавяйки, че този маниер "руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата".

На което Сидеров отвръща: "В случая "Козарева" няма никакви основания за обструкции, освен ако някой политик, държавник или член на правителството се страхува, че от Агенцията по вписванията могат да станат ясни данни за негово участие във фирми и конфликт на интереси. Но това е негов проблем и не е повод за коалиционни интриги".

Назначаването на Габриела Козарева стана, след като предшественичката ѝ – свързваната с Делян Пеевски Зорница Даскалова, бе принудена да подаде оставка заради безпрецедентния срив на Търговския регистър. Въпреки уверенията на Даскалова и Борисов, регистърът все още не може да бъде подкаран нормално.

Борисов вече призна, че не познава кого назначава на ключовия пост

Именно по повод тази кадрова рокада премиерът заяви преди два дни, че не познава Козарева, за да отговори дали и тя е свързана с Пеевски: "Аз не я познавам. Днеска се запознах и с нея за първи път. Питайте хората, които са я предложили – Патриотичния фронт (визирайки "Обединени патриоти").

"Когато имаш коалиционно правителство, имаме разписани отговорности по назначаването на длъжностни лица. И това ми беше подадено. Аз не мога сам да ги назначавам. Не е и редно. Мисля, че ще се справи", добави във вторник Борисов по отношение Габриела Козарева, която преди това бе спортен зам.-министър и шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Както е известно, партия "Атака" на Волен Сидеров е парадният вход, през който кадри, свързани с Пеевски и ДПС, заемат позиции в изпълнителната власт. В същото време "Обединени патриоти" (в която участват "Атака", ВМРО и НФСБ) поддържат агресивна реторика срещу ДПС и се представят едва ли не за политическия фактор, който не допуска ДПС до властта.

Проблемите с Търговския регистър започнаха на 9 август, когато са дефектирали три диска с данни. По-късно е дефектирал и четвърти диск, което е довело до блокаж на общо 25 терабайта данни. Резервната система за поддръжка на Търговския регистър е отказала да сработи, главно заради блокажа на първите три диска. Причините за аварията са били ясни веднага. Въпреки това обществото бе уведомено пет дни по-късно.

Публичното несъгласие на НФСБ с назначението на Козарева за шеф на ключовата агенция със сигурност ще задълбочи вихрещия се конфликт между партиите на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Миналия месец Бойко Борисов се опита да го потуши, заявявайки, че лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали да си спазват коалиционното споразумение и да съгласуват предварително всяко по-важно решение, като имали и график за редовни срещи, за да се спестят разправиите през медиите. "Примирието" обаче не издържа и три седмици, след като Сидеров атакува зрелищно Симеонов заради акциите му по опазване на шума по Черноморието и взаимните нападки на тема туризъм и нощен живот продължават с пълна сила, най-вече през медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България