НФСБ внесе сигнал до главния прокурор за купуване на гласове

НФСБ внесе сигнал до главния прокурор за купуване на гласове

НФСБ внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за купуване на гласове на провелите се през май евроизбори. В него са посочени са над 15 случая, като са дадени конкретни имена, адреси и схеми за разпространение на суми срещу купуване на гласове за ДПС.

Сигналът е внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатите от партията му Валентин Касабов и Христиан Митев.

"Настояваме да извършите проверка и в населените места в Северна България, изброени по-долу, тъй като е впечатляващо масовото гласуване за листата за евродепутати на ДПС в избирателни секции, обслужващи райони и махали с доминиращо циганско население“, посочват авторите на сигнала и цитират врачанските села Малорад, Галиче, Бутан, Лесура, както и плевенското село Буковлък.

Проверка на Mediapool в изборните протоколи показва, че в Малорад ДПС е получили 305 гласа на евровота, а втора сила е ГЕРБ с 229.

От НФСБ не са разпространили публично информация за купуване на гласове, която са дали със сигнала до главния прокурор. Описали са обаче схемата в село Бутан, община Козлодуй. Казват, че там "по данни на кмета на село Бутан е извършено масово организирано заплащане срещу гласуване в полза на ДПС, това е ставало в магазин за хранителни стоки".

За Дупница от партията също дали дадени за конкретни места и имена, но не с приставили подробности в съобщението си до медиите. Валери Симеонов и депутатите му настояват прокуратурата да провери всички данни, които са предали и ако се установи извършването на престъпление – да бъде образувано наказателно производство срещу виновните лица.

Симеонов и депутатите му искат да бъде организирана и проведена на мащабна кампания преди и по време на изборите за местни органи на властта, за да се постигне "ограничаване на разпространяващата се като чума практика за влизане в политиката чрез купуване на гласове". 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?