НФСБ зове ВМРО за обща евролиста, "Атака" не влиза в сметката

Сн.: БГНЕС

НФСБ призова ВМРО да промени своето решение за самостоятелно явяване на евроизборите и да се върне на масата на преговорите. Позицията на партията на Валери Симеонов бе обявена в петък, дни след като ръководството на ВМРО започна подготовка за самостоятелно участие в изборите, след като опитите за договоряне между трите партии от "Обединени патриоти" (ОП) се провалиха, а НФСБ бяха първите, заявили намерение да не правят обща листа.

Сега НФСБ "протяга ръка" за възобновяване на преговорите, но само към ВМРО. "Атака" не влизат в сметките ѝ.

Миналата седмица Валери Симеонов обяви в прав текст, че не вижда възможност за обща листа, обвинявайки ВМРО и "Атака", че прикрито си правят сметки за самостоятелно явяване на евровота.

Във вторник трите партии направиха пореден безуспешен опит да се разберат. Ден по-късно и ВМРО официално съобщи, че започва подготовка за самостоятелно явяване и че издига за водач на листата си Ангел Джамбазки.

Преди това НФСБ издигна за тази позиция лидера си Валери Симеонов, който впоследствие получи номинация и от сдружение "Българска домашна ракия".

Сега НФСБ се обръща към ВМРО с призив: "Не рушете трудно съграденото единство на патриотичния фронт". В същото време се отбелязва ,че ВМРО е прекратила разговорите едностранно и без предизвестие.

"Водени от дълга си към нашите избиратели и желанието да бъдем единни в името на бъдещето на България, ние за пореден път подаваме ръка на партньора ни ВМРО. Убедени сме, че родолюбивите идеали, които отстояваме заедно в българския Парламент, не трябва да бъдат жертвани заради лични интереси и тяснопартийни егоизъм и амбиции", се казва още в разпространената позиция.

Възможно ли е ВМРО и НФСБ да се разберат?

Във вторник ВМРО оставиха възможност за евентуална обща листа, завявайки готовност "във всеки момент да възобновим разговорите, както в "Обединени патриоти", така и във всеки по-широк формат".

Не е ясно дали Симеонов, който по-рано неглижираше евроизборите като нещо маловажно, ще склони Джамбазки да е начело на листата. На въпрос на Mediapool дали това е проблем, Симеонов не пожела да отговори.

От НФСБ припомнят, че именно те са в основата на обединението още през 2014 г., както и в днешното 44-то Народно събрание, и че партията е извършила саможертва като е оттеглила своята кандидатура на президентските избори през 2016 г., отстъпвайки на колегите от ВМРО и "Атака" президентското и вицепрезидентското място. По думите им това е донесло най-високия успех за патриотичното обединение в цялата история на България.

През 2016 г. кандидат -президентската двойка на трите партии беше Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО) кандидат за президент и Явор Нотев ( член на "Атака") - кандидат за вице.

"Атака" не влизат в сметките на НФСБ

НФСБ не виждат възможност в евентуалната коалиция за евровота да влязат и "Атака".

"Имаме непреодолими различия по отношение на външната политика с "Атака", а евроизборите са външни избори. Това не означава, че не уважаваме позициите им. С ВМРО имаме почти напълно сходни виждания", обясни пред Mediapool Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?