Нидерландия дава 1 милиард евро за фонд в помощ на най-засегнатите от епидемията

Нидерландкият министър на финансите Вопке Хукстра

Нидерландия планира да предостави около 1 милиард евро за европейски помощен фонд, който самата тя предлага да бъде създаден в борбата срещу коронавируса. Това пише днес в. "Алгемен дагблад", цитирайки нидерландкия министър на финансите Вопке Хукстра, предаде ДПА.

Фондът е предвиден за страни като Италия и Испания, които бяха особено тежко засегнати от пандемията.

Премиерът Марк Рюте заяви пред Нидерландската радиопредавателна корпорация, че би могло да бъдат набрани общо между 10 милиарда и 20 милиарда евро. Отделните страни ще участват според възможностите си.

Предложението е направено вчера. Икономически по-слабите държави ще получават от фонда пари, за да финансират своите системи на здравеопазване. Разликата с кредитирането от Европейския стабилизационен механизъм е, че в случая няма да се налага парите да се връщат.

В интервю, излъчено снощи от нидерландско новинарско предаване и цитирано днес от Асошиейтед прес, Рюте казва: "Ние, разбира се, сме солидарни с Южна Европа. Няма съмнение в това".

В последните дни има признаци, че позицията на Нидерландия за общия европейски отговор на кризата изглежда се променя и тя вече е готова да я смекчи. Вероятно това има предвид и италианският премиер Конте, когато говори за промяна в посоката на вятъра.

Преди два дни нидерландският министър на финансите Вопке Хукстра се отрече от неотдавнашно свое изказване за готовността на страната му да участва в европейски програми за подпомагане на страни, тежко ударени от коронавируса. Той заяви, че думите му очевидно са показали твърде малко състрадание.

Министърът призна, че коментарите, които той и премиерът Марк Рюте са направили във видеоконференции миналата седмица след заседанието на Европейския съвет, се били приети лошо.

И Нидерландия, и Германия са против дълговото споделяне на европейско равнище, но нидерландците бяха особено критикувани от испанските и италианските политици за това, че не са склонни да приемат безусловно използване на Европейския стабилизационен механизъм в борбата с последиците от коронавируса.

Хукстра отбеляза, че страната му е готова да обсъди участие с "повече от справедливия си дял" от "нови пари" в някакъв вид европейска програма за подкрепа. Той обаче повтори, че Нидерландия се противопоставя на споделяне на дълг на европейско равнище.

"За коронаоблигациите или еврооблигации, или както там се наричат, това просто не е разумно, а е решение на проблем, който не съществува сега", каза нидерландският финансов министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа