Нидерландия отмени разрешение за провеждане на парти с 10 000 посетители

Нидерландия отмени разрешение за провеждане на парти с 10 000 посетители

Властите на нидерландския град Бреда отмениха разрешението за провеждане на предизвикало обществено възмущение парти, на което се очакваха 10 000 гости, планирано като опит да се провери дали подобни събития могат да се организират безопасно по време на коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

Разрешението за провеждане на събитието беше отменено, защото сигурността на участниците не може да бъде гарантирана, съобщиха местните власти.

Лекари, медици и изследователи призоваха за забрана на събитието и над 350 000 граждани подписаха онлайн петиция за забраната му.

Първоначално популярното Радио 538 получи разрешение да организира партито в Бреда тази събота, като част от изследователската програма Полева лаборатория, която проучва начини за безопасно провеждане на събития въпреки пандемията. Досега по програмата бяха организирани конференция, театрално представление, футболен мач и поп концерт. Посетителите трябваше да представят негативен тест и поведението им по време на събитието се наблюдаваше.

Въпреки проучвателната цел обаче, лекарите бяха възмутени. "Организирането на парти с 10 000 гости на 400 м от болница, натоварена тежко заради коронавируса, е шамар в лицето на пациенти и грижещите се за тях", заявиха те.

Учени също заявиха, че научната полза на проучването е неясна. Политици изразиха опасения, че не би било възможно да се контролират хилядите посетители на партито.

Нидерландия е в локдаун от средата на декември и броят на заразените остава висок. Болниците и интензивните отделения са претоварени. През последната седмица броят на заразените на 100 000 души достигна почти 300.

Споделяне

Още от Коронавирус