Нидерландски съд нареди на правителството незабавно да отмени полицейския час

Нидерландски съд нареди на правителството незабавно да отмени полицейския час

Нидерландски съд нареди на правителството незабавно да отмени въведения заради епидемията от новия коронавирус полицейски час, като постанови, че той не е правно обоснован, предаде Ройтерс.

Полицейският час е първият в Нидерландия от Втората световна война насам и предизвика няколко дни размирици след въвеждането му на 23 януари.

"Полицейският час се опира на закон за извънредни ситуации, в който не се предвижда време за дебати в парламента", заяви съдът в Хага.

"В този случай не е имало такава спешна нужда. Широкообхватни мерки като тези трябва да се опират на подходящи закони", добави съдът.

Съдът заяви, че правителството не е разяснило защо полицейският час е абсолютно необходим на този етап от пандемията, тъй като степента на заразяване в Нидерландия вече е бележела спад още преди тази мярка да влезе в сила.

Полицейският час от 21 ч. до 04.30 ч. разрешава излизане от къщи само при належаща нужда. Миналата седмица той беше удължен поне до 3 март.

Нидерландският премиер Марк Рюте прикани сънародниците си да продължат да спазват въведения през януари полицейски час въпреки съдебното решение, предаде Ройтерс.

На излъчвана по телевизията пресконференция, свикана след като съдът в Хага нареди да се отмени полицейския час, Рюте заяви, че правителството му ще обжалва съдебното решение. Той заяви, че тази ограничителна мярка е необходима и помага за намаляване на броя на новозаразените с коронавируса.

Рюте съобщи, че правителството работи по нов закон, който да осигури правно основание за полицейския час.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус