Нидерландският парламент одобри въвеждането на вечерен час заради коронавируса

Нидерландският парламент одобри въвеждането на вечерен час заради коронавируса

Парламентът на Нидерландия одобри снощи въвеждането на вечерен час в страната като мярка за борба с пандемията от коронавируса. Според правителството мярката трябва да влезе в сила от събота, предаде Франс прес.

Парламентът одобри вечерния час с условие, че той ще започва в 21 ч., а не в 20,30 ч., както искаше правителството.

По време на вечерния час между 21 ч. и 4,30 ч. навън ще могат да се излиза само при спешна необходимост. Очаква се този режим да трае поне до 9 февруари. Изключение ще се правят за медицински спешни случаи, за хора, чиято работа е ключова, и за разхождане на куче. Нарушителите на вечерния час подлежат на глоба от 95 евро, посочва Ройтерс и припомня, че в Нидерландия не е имало национален вечерен час от Втората световна война насам.

Училищата и магазините за нехранителни стоки в страната са затворени от средата на декември миналата година, а два месеца по-рано затвориха баровете и ресторантите.

В последните седмици броят на заразените в Нидерландия бележи стабилен спад, но здравните власти твърдят, че новите варианти на вируса ще доведат за нов ръст на случаите до следващия месец, ако мерките за социална дистанция не бъдат затегнати.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?