НИЕ - синдром за отслабващите позиции на царя във властта

Парламентарната група на НДСВ се разцепи. Шест депутати решиха да създадат нова парламентарна група Национален идеал за единство (НИЕ) заедно с бивши свои колеги, напуснали царското движение преди близо една година.

Както се разбра, няма признаци Симеон да е разтревожен от разпада на мнозинството. Той е заминал спешно на частна визита в Швейцария заради заболяване на негов близък там. Шефът на парламента Огнян Герджиков обясни, че случилото се не бива да се драматизира и то щяло още повече да сплоти мнозинството.

Това, разбира се, не е вярно.

Сформирането на новата парламентарна група е силен сигнал за все по-отслабващите позиции на царя във властта. Народни представители, които влязоха в парламента изцяло благодарение на Симеон, вече не свързват политическото си бъдеще с него и се опитват да капитализират статута си на депутати, което ги прави още по-силно зависими от лобистки интереси.

Позициите на лидера на НДСВ допълнително отслабват и заради очевидната му неспособност да приложи шумно прокламирания принцип за отзоваване на депутати. Освен това, заради естествения стремеж към легитимиране, в лицето на новата група се появява възниква нов мощен източник на критика към ръководството на царската партия и на самия премиер.

По всяка вероятност БСП ще се опита да заиграе с новосформираната група, като част от стратегията ѝ за пълзящо превземане на властта. Бързината, с която анонси в тази посока бяха излъчени от "Позитано" навежда на извода, че БСП е очаквала възникването на групата, а е възможно и да я е спонсорирала.

Втората вълна на разцепление отслабва групата на НДСВ и увеличава перспективата в новата група да се прелеят нови царски депутати.

Оттук нататък се усилва властовият ресурс на Ахмед Доган, чиято относителна тежест в коалицията нараства. Доган вече има и формално основание да поиска ревизия на коалиционното споразумение, въпреки че едва ли му е нужно.

Нараства и значението на отделните подгрупички в царската парламентарна група, като кръга "Брилянтин" на Мирослав Севлиевски, Емил Кошлуков и Борислав Цеков; хората от движение "Оборище" и Партията на българските жени, които дадоха заявки за по-активно участие в политиката и кадровите въпроси на управлението и т.н.

Създаването на новата група не отнема мнозинството на управляващата коалиция НДСВ - ДПС, които разполагат със 125 гласа, но е предпоставка за блокиране в законотворческия процес.

Като цяло, непредказуемостта в политическия живот се усилва и нараства вероятността от предсрочни парламентарни избори.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?