Британската кампания към българи и румънци:

"Ние мразим себе си - сигурно ще мразим и вас"

С просия в България или на помощи във Великобритания

Плановете на британското правителство да проведе скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания, втори ден е в центъра на вниманието на местните медии.

Вестник "Гардиън" е обявил кампания, в която читателите на изданието могат да дават предложения за кампанията (виж галерията). Някои от слоганите са:

"Елате тук и почистете тоалетната. Великобритания е пълна с професии, за които използваме чужденци. Не ни благодарете!"

"Не идвайте във Великобритания! Пълно е! ... със: алкохолици, азбест, лоши строежи, епископи, британци, хулиганчета, списание "Клозър", корумпирани политици, съкращения, "Дейли Мейл", съмнителни учени, наркотици с глупави имена, пияници, умиращи пчели, умиращи дървета, Англия, фашисти, дебеловрати глупаци, чужденци, Джордж Осборн. Ние мразим себе си - сигурно ще мразим и вас."

Вестник "Дейли мейл" коментира, че кампанията ще се съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Гениално. Това ли е разликата, иронично отбелязва изданието и задава въпроса колко бедни източноевропейци ще се разубедят от предупреждения, че Великобритания е студена и влажна?

Министрите отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са "направени от злато". Но точно така изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, пише британският вестник и допълва, че не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час в сравнение с 6,18 британски лири на Острова. Социалните помощи в Източна Европа или са малки, или изобщо няма такива.

Ако живееш в рушащ се беден бетонен квартал от съветско време в София, как да не ти хареса Великобритания?

Какво бихте предпочели - да просите по улиците на Букурещ или да продавате вестник в Бристол, живеейки, без да плащате наем в модерно общинско жилище и да получавате редица социални помощи за голямото си семейство, пише "Дейли мейл".

Вестникът смята, че всякакви "неблагоприятни прогнози за времето" най-вероятно няма да разубедят никого и посочва, че всеки ход на британското правителството допълнително да ограничи достъпа до страната, до пазара на труда или до социалната система ще бъде обявен за незаконен от Европейския съд. Вестникът отбелязва, че не може Дейвид Камерън веднъж да рекламира предимствата на либерална Великобритания, която е "отворена за бизнес", а после да одобрява международна рекламна кампания, целяща да отблъсне хората.

"Всеки опит да се плашат българите и румънците е обречен на провал. Приемете го, ние се отказахме от контрола над границите си преди години. Не може Великобритания да бъде "в" Европа и да очаква да не "допуска" други граждани на ЕС", пише авторът на материала в "Дейли мейл".

Изданието предлага все пак потенциалните имигранти да бъдат убеждавани, че Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие и иронично отбелязва, че в това отношение и вестникът може да помогне. Да отпечатаме милионен тираж на български и румънски и да го пратим в тези страни, за да бъде раздаван безплатно по улиците. Като прочетат за сериозните проблеми на британската образователна система и на здравеопазването, като научат как все повече млади жени във Великобритания рушат здравето си с алкохол, как се отказват лекарства на онкоболни, колко разпространен е хазартът и кокаинът, колко висока е престъпността, дали ще поискат да дойдат в страната ни, пита авторът.

Статията завършва с констатацията, че българите и румънците всъщност са добре, защото имат избор - да отидат или не във Великобритания, но задава мрачният реторичен въпрос какво да правят британците, които вече живеят в тази страна. Студът и влажното време са най-малкият ни проблем. Чудя се какво ли е времето сега в Букурещ, завършва авторът на статията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?