Орбан събра 200 000 души на митинг и обяви:

"Ние не сме колония, няма да ни диктуват чужденци"

ЕК: Сравнението на ЕС със СССР говори за неразбиране на демокрацията

"Ние не сме колония, няма да ни диктуват чужденци"

Стотици хиляди унгарци участваха в Будапеща в политически демонстрации "за" и "против" премиера Виктор Орбан, използвайки националния празник на страната - годишнината от революцията срещу Хабсбургската монархия през 1848 г., съобщи Франс прес.

Симпатизантите на Орбан се оказаха повече от тези на опозицията. Митингът пред унгарския парламент в четвъртък вечерта, на който говори Орбан, събра 250 000 души, посочва в комюнике правителството. Според фотограф на Франс прес участниците били към 200 000.

Както и миналата година премиерът произнесе пламенна реч, заявявайки: "Ние не сме колония". Преди година той сравни Брюксел с Москва.

Унгарците няма да позволят чужденци да им диктуват каква да бъде тяхната конституция, унгарците няма да се откажат от своята независимост и свобода, заяви Орбан, отвръщайки по този начин на критиките на Европа към новия основен закон на Унгария и към някои политически решения на правителството.

Унгарците честват годишнината от революцията срещу Хабсбургската монархия за граждански свободи и независимост. По този повод Орбан отбеляза, че тази година
исканията на унгарците са такива, каквито са били и тогава.

"Ние сме политически и интелектуални наследници на хората от 1848 г. Нашите революции винаги са движели света напред ", посочи Орбан.

Той заяви още, че унгарците са били оставени да се справят сами, със собствени сили, и в битката си срещу Хабсбургите през 1848 и по време на въстанието си срещу съветската власт през 1956 г.

"Днес европейските демократи ни гледат с подозрение, защото ние казваме, че има нужда от нови пътища. Казваме, че трябва да се измъкнем от клопката на дълга и че само силни нации могат да върнат величието на Европа. Ще видите, приятели, че ние пак ще се окажем прави", заяви Виктор Орбан.

Митингът на опозицията, свикан от неправителствената организация "Милла" (един милион за свободата на печата) недалеч от площада, на който бе правителственият митинг, събра около 100 000 души.

Организаторите представиха рап изпълнител за алтернативен президент на републиката и прочетоха списък с 12 искания, сред които свобода на печата и вероизповеданието, справедливи данъци и независимо правосъдие.

Европейският съюз реагира гневно на изявленията на унгарския премиер, който сравни служители в Брюксел с потисници от съветската епоха, съобщи ДПА.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че "онези, които сравняват Европейския съюз със СССР, показват пълна липса на разбиране за това какво е демокрация", заяви говорителката на ЕК Пиа Аренкилде, коментирайки изявлението на Орбан.

Дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан е в обтегнати отношения с ЕС по няколко въпроса. Критиците го обвиняват, че води автократична политика, откакто си осигури огромна победа на изборите през 2010 г.

 

Тази седмица финансовите министри от ЕС замразиха 495 милиона евро от регионалните фондове за Унгария от началото на 2013 г., тъй като страната е превишила ограниченията за бюджетния дефицит. Отделно Еврокомисията е започнала наказателна процедура, за да накара Унгария да промени новата конституция, ограничаваща независимостта на съдебната власт и на централната
банка. Изпълнителният орган на ЕС изразява също загриженост от ограничаването на свободата на медиите в бившата комунистическа страна.

 

Будапеща бе предупредена, че ако не се съобрази с исканията на ЕС, може да не започнат преговорите с Брюксел и Международния валутен фонд за предпазен заем, от който Унгария се нуждае, за да избегне банкрут.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?