НИЕ ще защитава интересите на носителите на компенсаторни инструменти

Председателят на Национален идеал за единство (НИЕ) Никола Никола каза, че групата ще обедини усилията си за обезщетяване на носителите на компенсаторни инструменти в България. Те трябва да намерят своето място в голямата приватизация и по тяхна инициатива да се създадат инвестиционни фондове, защото те биха били стратегически субект в държавата, допълни Николов.

Депутатът Димитър Стефанов отбеляза, че в условията на паричен съвет продължават да се емитират парични средства, които не са равностойни на лева. По думите му става въпрос за интересите на над един милион души, държатели на тези инструменти, и техните права се използват от група хора. НИЕ има намерение да постави съществуващите проблеми пред законодателната и изпълнителната власт и имат готови проекти в тази посока, допълни Стефанов.

Председателят на Националния клуб на кредиторите Кръстьо Статев заяви пред журналисти, че БТК и "Булгартабак холдинг" АД струват толкова, колкото непогасените компенсаторни записи или около един милиард лева.

От клуба алармираха, че не е публикуван нов списък от предприятия, при приватизацията на които се допуска плащане с компенсаторни инструменти. Списъкът е приет от Министерския съвет преди две седмици, но не е публикуван, допълни Кръстьо Статев.

Темата за компенсаторните бонове е била засегната и по време на първата среща на НИЕ с президента Георги Първанов. Отцепилите се от НДСВ депутати представили на Първанов и проекта си за Българска национална доктрина.

Още при самото си учредяване преди около месец бившите царски депутати преминаха в лагера на БСП и президента Първанов по въпроса за участието на България в коалицията на САЩ за разоръжаване на Ирак. От пресцентъра на "Дондуков"2 заявиха, че темата Ирак не е била засегната на срещата им с президента, който имал желание да се запознае "от първа ръка" с програмните намерения на новата група.

НИЕ обяснили на президента, че тяхната група се е родила по естествен начин - заради "провежданата на инат политика" на управляващите.

Президентът и НИЕ констатирали, че има и забавяне в приемането на закона за управление на кризите.

В контекста на необходимите промени в нормативната база за местната и съдебна власт е била засегната и темата за промяната в Конституцията. Първанов подчертал необходимостта от синхронизация на основния закон с европейското законодателство. От НИЕ изразили несъгласие с процеса на свърхцентрализация в държавата вместо очакваната децентрализация.

Мария Гигова, която имаше аспирации за поста на спортен министър преди Васил Иванов - Лучано да бъде назначен на това място, изразила притесненията си по управлението на Националната спортна база.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?