"Ние сме македонци и говорим македонски език". Скопие не обсъжда нов договор със София

"Ние сме македонци и говорим македонски език". Скопие не обсъжда нов договор със София

"Ние сме македонци и говорим македонски език". Това са основните условия, на които държи Скопие, в преговорите си с България по пътя към Европейския съюз. 

Македонският премиер Зоран Заев във вторник каза, че  очаква през декември да се проведе  първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, но допусна и друго развитие. 

"Ако не се случи, тогава трябва да се знае, че от нас е поискано нещо, за което нито можем да говорим, нито бихме искали да приемем", каза той.

България се закани да спре Скопие, ако не бъде постигнат напредък по спорните исторически въпроси. В същото време София изпрати разяснителен меморандум до страните членки на ЕС, в който посочва, че не приема термина македонски език и настоява за формулировката "официален език на Република Северна Македония". 

"България не иска Северна Македония да промени конституцията си и решението не е чрез подписване на ново споразумение", каза премиерът Зоран Заев.

Опозиционната партия ВМРО – ДПМНЕ съобщи по-рано, че София настоява да бъде подписано ново споразумение между двете страни, в което да има повече конкретика по примера на договора с Гърция. Договорът за добросъседство между София и Скопие от 2017 година е изпълнен основно с пожелания. 

"Вече имаме договор и трябва да разрешим въпросите чрез съвместни комисии", каза Заев в отговор на въпрос дали се обмисля ново споразумение между Северна Македония и България и дали София е поискала промяна в македонската конституция.

По думите му това споразумение решава исторически глави, което трябва да бъде част от нашето общо тържество, чрез което ще изградим приятелство, и това е част от нашата обща история, съобщи БГНЕС.

"В договора, който е подписан на македонски и български език, се говори за двата народа. Нашият македонски език и македонският народ са регистрирани в ООН и признати от целия свят, защото все още има дилема в позицията на приятелска България "ние признаваме реалността на съществуването на македонския език и македонския народ", каза той. 

"Очаквам крачка напред и израз на голямо приятелство, каквото изпитва българският народ към македонския народ, това изпитва македонският народ към българския народ, очаквам ясно недвусмислено изявление, което да потвърди нашия македонски език и македонския народ. Нито има нужда, нито държавите признават идентичността, нито държавите са призовани да признават идентичността".

България официално заплаши Скопие, че може да блокира първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която се очаква през декември, ако няма напредък по историческите въпроси. Миналата седмица общата историческа комисия се събра за пръв път от близо година,  но отново не постигна напредък около Гоце Делчев.

В същото време българското правителство се оплака, че му се оказва дипломатически натиск да подкрепи безусловно Северна Македония за присъединяване в ЕС. 

Скопие е категорично, че няма да обсъжда въпроси за идентичността и езика и приема коментари по тази тема за обида. София обаче настоява да се използва формулировката "официален език на Република Северна Македония". 

Македонският премиер каза, че разговорите на съвместната комисия по исторически въпроси ще продължат и през следващия период, като ги насърчи да продължи с усилена динамика. 

"Радикалната българска позиция"

От смекчаването на радикалната българска позиция зависи дали двете страни ще продължат с изграждане на добросъседството или ще охладят отношенията си, за което тези дни предупреди вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, казвайки, че онези, които искат да ни бъдат приятели, трябва да приемат, че сме македонци и говорим македонски език, коментира македонският вестник "Слободен печат", цитиран от БТА. 

Изданието отбелязва, че остават още 20 дни до срещата на върха на инициативата Берлински процес в София, на която ще се срещнат премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов и ще стане ясно дали са превъзмогнати различията - дали България е отстъпила от крайната позиция, че македонците всъщност са българи, също като революционера Гоце Делчев, а македонският език е диалект на българския и Македония трябва да се съгласи с това, за да остане на европейския път. 

Македонското правителство отхвърлили като невярна информацията на опозиционната ВМРО ДПМНЕ, че София и Скопие трябва да се съгласят на срещата си следващия месец в София, че Гоце Делчев е македонец в регионален смисъл и българин като народно-етническа принадлежност. 

"Бясна антибългарска кампания"

На този фон историкът Иван Илчев коментира, че "в медиите в Северна Македония върви една бясна антибългарска кампания", която е плод на повече от 100 години пропаганда. 

"Под каквото и да се подпишем, то няма да има никакво значение, ако не влезе в съзнанието на гражданите на Северна Македония, просто ще си остане безпредметен исторически спор", коментира Илчев пред БНТ.

"За нас, българите, постигнатото е малко. От гледна точка на македонските колеги - преди 3 години е било немислимо в Северна Македония да се говори, че Самуил е български цар, че Гоце Делчев имал българско самосъзнание", отбеляза той. 

Той каза, че промяната на учебници е бавен процес, който отнема поне 5-6 години и предлага на Министерство на образованието да изпрати инструкция, че е постигнато съгласие по тези и тези въпроси и молят тези, които пишат учебниците, да ги включат по новия начин.

"За съжаление, това не се прави", каза историкът.

Споделяне

Още по темата

Още от България