mediapool.bg Ти си това, което четеш
Бойко Борисов към студенти от цяла Европа:

Ние сме втори по големина на малък външен дълг

Сергей Игнатов: Не се учудвайте, ако ви почерпят ракия в 5 часа сутринта
Мартина Бозукова | 12:04 | 10 ноември 2011 | 125 коментара

Ние сме горди, че сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително, заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък при откриването на 61-то Общо събрание на Европейския студентски съюз.

“Добре дошли в София, в град, който е един от двата града в Европа, столицата, на която вчера “Стандарт енд пуърс“ вдигна за пореден път кредитния рейтинг. Трябва да ви кажа, че ние сме горди с това, че от последната статистика, освен, че и Мудис вдигна кредитния рейтинг на България, ние сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително. България е страната с най-ниските данъци в ЕС и строгата фискална дисциплина, която пазим, гарантира, че и в следващите години ще имаме наука, образование, ще продължим всички реформи, които имаме в момента“, приветства Борисов събралите се близо 150 студенти от цяла Европа.

“Аз лично много се радвам за студентското кредитиране и възлагам огромни надежди на рейтинговото позициониране, което очакваме да подреди университетите, и всъщност те от само себе си да намалеят. Аз считам, че силово затваряне или със заповед на университети не е правилна мярка. А именно конкуренцията и това, че ние ще даваме пари – 25% на тези, които са добри, ще стимулираме добрите, ще накара знаещите и можещите студенти да подбират такива университети, където съответно да имат по-високо заплащане“, каза Борисов.

Той информира студентите, че правителството дава пари и за култура и ги покани да разгледат археологическите разкопки в столицата. “Ще отворим да погледнете това, което разкриваме като археологически забележителности в София. Ще видите неща, които никъде в света няма да можете да ги видите. Това са десетки гробници, една върху друга, които са на по няколко хиляди години, още преди Христа“, заяви Борисов.

“Като домакини на днешната среща, студентите могат да ви кажат, че финансирането, когато го поискате от нас, това е единственото финансиране, което сме го дали на мига, без изобщо да питаме дали трябва или не трябва“, посочи още премиерът и пожела ползотворна работа на студентите.

Преди изказването на Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов се зае да разясни на чуждите студентите ползите и привилегиите от ученето в България.

“Ще видите, че България, освен че е добре уредена европейска страна, ние, българите живеем уютно. Живеейки уютно, ние проявяваме уважение към глобалните ценности. Така че, ако вашите домакини-студенти сутрин, към 5-6 часа, ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте, че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17 часа“, заяви Игнатов.

Той се похвали и с рейтинговата система, която класира висшите училища у нас от миналата есен. “Тази рейтингова система е не просто на университетите, а на отделните специалности и българските студенти могат да си направят собствен рейтинг. Примерно, могат да искат да имат професор със зелени очи и басейн под прозореца, където се четат лекциите, и те си правят собствен рейтинг и издирват специално тази катедра, този факултет", обясни Игнатов.

Информацията му обаче е подвеждаща за чуждестранните студенти, тъй като цвета на очите на преподавателите и екстри като басейн не фигурират в критериите, по които се подреждат университетите.

Игнатов покани чуждестранните студенти да дойдат да учат у нас. “Освен, че ще има подготвени курсове на английски и френски език, имате шанса да научите и един доста авторитетен древен език. На този език хората разговарят с бога между адриатическото крайбрежие и Владивосток“, заяви още Игнатов.

Още по темата
Още от България