"Ние сме за европейско, а не за руско или друго развитие на България"

"Ние сме за европейско, а не за руско или друго развитие на България"

Към днешна дата сме в "лоши лични отношения" с президента Георги Първанов, но "когато един човек ръководи една институция – дали президентство или МС, личните отношения и партийните отношения не би трябвало да имат никакво значение“, коментира в петък премиерът Бойко Борисов.

"Дали се харесваме или не с президента, няма такова значение. Подобен скандал между институции е много лош сигнал навън“, допълни той.

Първанов и Борисов влязоха в открита конфронтация, след като премиерът публично порица президента, че си прави PR кампания покрай трагедията с удавените българи в Охрид. Президентът не закъсня с отговора си и в нарочна статия обяви, че Борисов бил некомпетентен и "видимо неподготвен" пред Путин, като предупреди да не се спират руските енергийни проекти.

Енергийна политика в рамките на ЕС

Борисов посочи още, че България трябва да води енергийна политика в рамките на Европейския съюз и призова ЕС като обща фирма да договоря цялото количество газ и след това го разпредели на държавите членки. По думите му такова било мнението на всички малки държави в ЕС и ще бъде поставено за разглеждане.

"Аз не съм водил никога различна политика и името на ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България, не за руско, не за някакво друго", посочи премиерът и допълни, че при срещите си с руския премиер Владимир Путин не дава обяснение за разговорите, които води с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Борисов каза още, че в момента не се знае колко струват руските проекти.

"Оказа се, че има хиляди хора, компетентни, които казват, че това е в наш интерес, но не знаят колко струва. Но понеже така ми се е паднало, че аз трябва да платя, аз не знам колко струва. И аз, когато идват разни експерти пред вас да говорят за "Белене" или за друг проект, ви моля да задавате само един въпрос - колко струва. Щом са толкова компетентни и знаещи, да кажат колко струва", каза премиерът.

По повод АЕЦ "Белене" той добави, че не е едно и също нещо дали централа ще струва 4 или 10 млрд евро.

Той лично е поставил въпроса пред председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, който е поел ангажимента да съдейства за проучване изгодата за страната ни на проекта "Белене".

За АЕЦ "Козлодуй" Борисов каза, че още бившият премиер Симеон Сакскобургготски е поставил пред ЕК въпроса за компенсации пред ЕК. Според него след това правителството на БСП нарочно не е повдигало темата.

Борисов каза, че по време на срещата им в Брюксел Барозу лично е поел ангажимента чрез ЕК да се обърне към Европейския парламент и да намери съгласие по исканите от България компенсации, като спомената сума е 300 млн. евро.

Премиерът изтъкна, че Барозу се е ангажирал да говори лично с представителите на всяка една страна членка. Това е сложна процедура, защото след постигането на съгласие с европейските партньори, тези средства трябва да се намерят от бюджета на ЕС и чак тогава да се дадат на България, поясни Борисов.

Според съобщение на ЕК за разговорите, председателят на ЕК е предупредил, че е необходима съответната правна база за подобен разход, който трябва да бъде финансиран от бюджета на ЕС. За това е необходимо и съгласието на всички страни членки.

НСО няма пари

По повод информации, че подготвяни от ГЕРБ законопроекти за Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС) са повод за напрежението между премиера и президента, Борисов коментира, че "няма такава тема“.

По думите му преди 2-3 дни шефът на НСО ген. Димитър Димитров е отишъл при него и му е казал, че "няколко пъти е бил лъган“ от бившия финансов министър Пламен Орешарски, че ще бъдат дадени пари за службата.

"НСО е със занулиран бюджет, службата няма пари“, посочи премиерът, като допълни, че финансовият министър Симеон Дянков е изготвил схема за разсрочено плащане до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България