Нигерия съди „Пфайзер” за 7 млрд. долара

Нигерийското правителство е подало иск срещу американската фармацевтична компания "Пфайзър" за 7 млрд. долара заради нанесени щети на семейства, чиито деца са починали или са получили психически и физически увреждания в резултат на прием на лекарството Trovan Floxacin, предаде ББС във вторник.

Според Нигерия „Пфайзър” е провела изследвания на медикамента, замаскирвайки ги като хуманитарна помощ, предоставена на най-големия нигерийски щат Кано в северната част на страната, по време на менингитна епидемия,заразила хиляди през 1996 г. Компанията не е получавала необходимото разрешение от компетентните власти.

Около 200 деца са починали, а други са получили психически и физически деформации, сред които глухота, парализа, церебрални увреждания и слепота. Според нигерийското правителство това е причинено от Trovan.

Първото заседание е насрочено за 26 юни 2007 г.

Говорителят на „Пфайзер”  в Ню Йорк Брайънт Хаскинс представи позицията на компанията, според която опитите с медикамента  са правени с пълното знание на нигерийското правителство и по отговорен начин.

„Тези обвинения срещу „Пфайзер”, които не са нови, са силно провокативни и не са базиране на реалните факти”, заяви той, цитиран от Ройтерс. По думите му изследванията са помогнали  за спасяването на животи.

ББС отбелязва, че лекарството, използвано в Нигерия,  в САЩ е одобрено за прием на възрастни, но не и за деца.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?